Русија

Путин: Немогуће је победити Русију на бојном пољу - победа ће бити наша

БРИКС није антизападна организација, нити је изграђен ни против кога. Искључиво је усмерен на један заједнички задатак, а то је одрживи развој и просперитет наших земаља и народа, поручио је руски председник
Путин: Немогуће је победити Русију на бојном пољу - победа ће бити нашаGetty © KREMLIN PRESS OFFICE/Anadolu

Немогуће је победити Русију на бојном пољу, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку са руководиоцима водећих медијских кућа земаља чланица БРИКС-а уочи самита у Казању.

Он је указао да се "НАТО бори са Русијом, али рукама украјинских војника", као и да Кијев не штеди своју војску у интересу трећих земаља. 

"То што је неко некада говорио о потреби да се нанесе стратешки пораз Русији, да се обезбеди победа над Русијом на бојном пољу, и сами су се већ уверили да је то немогуће, нереално. Па су променили своје гледиште. Урадили су праву ствар, похвалио бих их за ово", рекао је Путин.

Коментаришући напредак Специјалне војне операције, Путин је навео да је Русија спремна да настави борбу, као и да НАТО чланице треба упитати када ће се уморити од борбе против Русије. 

Како је истакао, сама украјинска војска "није у стању да користи високопрецизно оружје, као и да то све раде специјалци НАТО-а".

Он је додао да Русија размишља о својој војсци, као и да се сама бори и прави оружје и војну опрему.

Он је додао да је Русија заинтересована да се сукоб у Украјини оконча што је брже могуће и мирним путем.

"Русија је увек за преговоре. Што се тиче нас, што брже то боље. Спремни смо за дијалог о мирном окончању сукоба у Украјини али само на бази Истанбулских споразума", истакао је руски лидер и додао да би Кијев за почетак требало да укине декрет о забрани преговора са Русијом.

Путин је изјаву Зеленског о могућности стварања нуклеарног оружја у Украјини назвао "још једном провокацијом".

"Русија неће дозволити Украјини да направи нуклеарно оружје ни под којим условима", поручио је руски председник и упозорио да ће сваки корак Украјине у стварању нуклеарног оружја наићи на одговарајућу реакцију.

БРИКС није антизападна организација

Говорећи о сарадњи у БРИКС-у, Путин је навео да је та сарадња веома разнолика и да се одвија на многим плановима и у свим правцима.

Према његовим речима, формирање нових центара развоја у свету представља обележје данашњег времена, а да су Глобални југ, Кина, Русија, Саудијска Арабија земље које доживљавају највећи развој.

На питање кинеског новинара да да ли ће се проширење организације одразити на њен утицај и како ће то утицати на развој света, Путин је указао да се БРИКС већ обухвата 33 одсто копна и 45 одсто становништва планете.

"Без земаља БРИКС-а човечанство не може да опстане, а то се односи и на прехрамбени сектор. Сагласан сам са ставом да БРИКС није антизападна организација, већ једноставно није западна", поручио је Путин.

"БРИКС никада није изграђен ни против кога, ни његов рад није усмерен против било кога. Искључиво је усмерен на један заједнички задатак, а то је одрживи развој и просперитет наших земаља и народа", изјавио је руски председник.

Он је указао да земље БРИКС-а раде на стварању сопственог аналога СВИФТ међубанкарског система за размену финансијских информација.

Путин је навео да Русија жели да понуди својим колегама из БРИКС-а употребу дигиталних валута у инвестиционим процесима и у интересу других економија у развоју.

"За стварање јединствене валуте потребан је висок степен интеграције привреда, као и постизање упоредивог квалитета и упоредиве структуре. Што се тиче јединствене валуте БРИКС-а, у овом тренутку не разматрамо ово питање, оно није сазрело, морамо бити веома опрезни, ту морамо деловати постепено, полако", указао је руски председник.

Русија има "једноставно неограничене" енергетске ресурсе

Енергетски ресурси Русије су једноставно безгранични, њих је лако испоручити у Кину, јер земље имају заједничку границу, која није подложна никаквим колебањима са становишта глобалне политике, рекао је руски председник.

"Кина и Русија имају заједничку границу која није подложна никаквим колебањима са гледишта глобалне политике, па ни узајамним односима Кине и САД. Нема потребе ништа преко границе превозити, преко мора, океана. Граница је цела заједничка, а енергетски ресурси Русије су једноставно неограничени", истакао је руски лидер.

Како је додао, САД треба да размисле о томе да санкције против Руске Федерације негативно утичу на долар.

Могућ компромис у арапско-израелском сукобу

Проналажење компромиса у арапско-израелском сукобу је могуће, али то је веома деликатна област. Русија је спремна да се укључи у решавање ситуације између Ирана и Израела, навео је руски председник.

"Односе између Израела и Ирана морају да граде управо ове државе, не можемо се мешати у то. Ако су Иран и Израел заинтересовани за руско посредовање, Москва је спремна", рекао је Путин.

Руски председник је истакао да се нада да ће се бесконачна "размена напада" између Ирана и Израела прекинути.

Осим тога, Путин је нападе на цивилне циљеве у Појасу Газе назвао "страшним", нагласивши да нико није заинтересован за "одмотавање спирале сукоба на Блиском истоку".

О Г20 и налогу за хапшење Међународног кривичног суда

Многе земље света не признају Међународни кривични суд (МКС), ова организација нема универзални значај, рекао је руски председник, коментаришући налог за његово хапшење.

"МКС нема универзални значај. Он је једна од међународних организација чију јурисдикцију Русија не признаје, као ни многе друге земље у свету признају, на пример Кина и Турска", навео је Путин.

Он је указао да је "Г20 користан форум, ако није политизован".

Путин је навео да ове године неће ићи на Г20 у Бразил, како не би "пореметио" самит.

Руски председник је истакао да је "Г20 користан форум, ако није политизован".

image