Медведев хвали Трампа: Изузетно важна изјава за будућност

Бивши руски председник не очекује промену политике према Украјини, упркос ставовима бившег америчког председника

Признање Доналда Трампа да је Владимир Зеленски одговоран за сукоб са Русијом неће утицати на подршку Вашингтона Кијеву, али је и даље значајан развој, рекао је бивши руски председник Дмитриј Медведев.

Трамп је раније ове недеље рекао да је Зеленски требало да предузме кораке да спречи избијање непријатељстава са Москвом.

"Никада није требало да дозволи да тај рат почне. Од тог рата нема вајде", рекао је Трамп. Он је оценио да је Зеленски "најбољи трговац" који сваки пут када дође у САД добије милијарде долара, а не остварује победу.

Медведев је на Телеграму прокоментарисао да је Трамп "први бивши председник САД и председнички кандидат" који је признао да Зеленски "сноси директну одговорност за војни сукоб између Русије и Украјине (тачније, за грађански рат)."

"Ово признање неће променити став САД, чак и ако поново уђе у Овални кабинет. Али сама чињеница такве изјаве је изузетно важна за будућност", навео је он на Телеграму.

Бивши руски председник, који сада обавља функцију заменика председника Савета безбедности Русије, такође је прокоментарисао, како је рекао, "бесмислено брбљање" о томе да Кијев ради на набавци нуклеарног оружја.

Зеленски је у четвртак изјавио да је рекао Трампу током њиховог састанка у Њујорку крајем септембра да би Украјина, како би се заштитила, требало да постане или нуклеарна држава или чланица НАТО-а. Међутим, касније тог дана инсистирао је на томе да "никада није говорио о припремама за стварање нуклеарног оружја или нечем сличном".

Медведев је рекао да Кијев нема способност да произведе стварно нуклеарно оружје и "један тужан закључак" који се може извући из изјава Зеленског је да "нацистички режим покушава да створи 'прљаву бомбу'".