Русија

Песков: Шолцова спремност за дијалог добар сигнал, али из Берлина није стигао никакав позив

Не знамо да ли је немачки канцелар заиста спреман да разговара са председником Путином, каже портпарол Кремља и додаје да се сваки рат ионако завршава за преговарачким столом
Песков: Шолцова спремност за дијалог добар сигнал, али из Берлина није стигао никакав позив© Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Спремност немачког канцелара Олафа Шолца да разговара са председником Русије Владимиром Путином о ситуацији у Украјини је важан сигнал, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за ТАСС.

"Чујемо речи које долазе из Берлина, речи Шолца о спремности да се уђе у дијалог. Ово су важне речи, јер је Немачка донедавно била међу осталим земљама Колективног Запада које су потпуно искључивале било какве контакте са Путином. Говорили смо да ова позиција није перспективна", нагласио је он.

Песков је подсетио да то што друге западне земље не желе дијалог са Русијом није конструктивно, у поређењу са чим је Шолцова жеља за дијалогом нешто што се може поздравити. 

Ипак, истакао је да за сада у Москву ни из Берлина ни из других западних земаља није стизао никакав реалан позив да дође до контакта са руским лидером. Стога, додаје, "време ће показати" да ли иза ових Шолцових изјава стоји права спремност да се разговара са Москвом или не, као и да ли ће уследити неке иницијативе које би водиле дијалогу.

"Јасно је да дијалог никада неће бити једноставан. Али сваки рат се ионако завршава за преговарачким столом, завршава се миром", поручио је портпарол Кремља, те поновио:

"За нас је главно да решимо наше безбедносне интересе, оно што смо предлагали да се уради до СВО, а што је било одбијено".

image