Захарова о "Северном току": Капетан данске луке јасно рекао да је видео амерички војни брод

Четири или пет дана пре експлозије на "Северном току" капетан једне луке данског архипелага Ертхолмене приметио је неколико неидентификованих бродова са искљученим примопредајницима који су одбили да одговоре на захтеве данске мисије која им се приближила. Испоставило се да су то били амерички бродови, каже Марија Захарова

Капетан данске луке архипелага Ертхолмене Јон Анкер Нилсен јасно је рекао да су га последње две године терали да прећути шта је видео пар дана пре напада на "Северни ток", написала је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму, коментаришући анализу групе данских новинара која је објављена 26. септембра. 

Портпаролка је истакла да је мање од недељу дана пре експлозије у ексклузивној економској зони Данске примећен амерички војни брод са искљученим примопредајником. 

"Првих дана, капетану луке је, према сопственој изјави, речено 'да не каже ни реч'. Али, данас Јон Анкер Нилсен може скроз да каже да се четири или пет дана пре експлозије на Северном току са спасилачком службом упутио на Ерхолмене, јер је тамо откривено неколико неидентификованих бродова са искљученим примопредајницима који нису одговарали на захтеве. Како се испоставило, то су били амерички ратни бродови. Када им се спасилачка мисија приближила, команда им је наредила да се врате", цитирала је Захарова текст који су објавили дански новинари.  

Захарова је даље упитала да ли су шпански, немачки и дански истражитељи разговарали са капетаном луке или су се, пак, ухватили за верзију према којој иза свега стоје пољско-украјински рониоци Владимира Зеленског.

Када је о сведочењу Јона Анкера Нилсена пренео РТ, дански медији још једном су оптужили Кремљ да се бави "дезинформацијама" и "пропагандом". 

Али, само "размислите још једном: РТ је само поновио речи данског морнара које су објавили дански медији", подсетила је портпаролка.