Захарова: Борељ шири дезинформације о Русији како би је оцрнио

Ова лаж Брисела је у истом нивоу као и исфабрикована прича о Бучи коју ни Кијев ни његови западни покровитељи нису успели да документују, рекла је званична представница руског МСП-а

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о томе како су наводно руски војници убијали заробљене украјинске војнике представљају дезинформацију чији је циљ да се оцрни Русија.

"У одсуству успеха украјинских снага на линији раздвајања, у ЕУ, али и одлазећи шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у новом антируском саопштењу, гурају проукрајинску пропаганду и фабрикују нове дезинформације с циљем да се оцрни Русија", рекла је Захарова.

Ова лаж Брисела је у истом нивоу као и исфабрикована прича о Бучи о којој на сва уста причају и западни и украјински званичници, као и прича о "20.000 киднаповане украјинске деце" и "злочинима руских војника" и друге измишљотине, навела је Захарова.

Како је истакла, ништа од тога ни Кијев ни његови западни покровитељи нису успели да документују.

"Нису достављени ни спискови погинулих у Бучи, ни презимена 'украдене деце'", истакла је Захарова.

Она је навела да са друге стране постоје бројни докази о злочинима Украјинаца и страних плаћеника према руским војницима.

"Жозеп Борељ, као и већина лидера НАТО, више воле да затварају очи пред злочинима Украјинаца. Штавише, сам шеф европске дипломатије је у више наврата признао да је на почетку сукоба могао да утиче да се он оконча буквално за две недеље и да се тако сачувају животи. Али у ЕУ нису имали намеру да то учине и немају је ни сада, настојећи да остваре недостижан циљ – да нашој земљи нанесу стратешки пораз по цену живота Украјинаца који су постали монета за поткусуривање у рукама русофобних западних елита", рекла је она.

Захарова је поручила да Русију неће успети да победе.