Нова тактика руске војске за обарање дронова: Сударање у лету (ВИДЕО)

Како се може видети на снимку које је објавило руско МО, два дрона "баба јага", које користе Оружане снаге Украјине, оборена су уз помоћ мањих ФПВ дронова руске војске

Руска војска успешно користи тактику сударања у борби против украјинских дронова, саопштило је руско Министарство одбране у Москви.

Како се може видети на снимку које је објавило руско МО, два дрона "баба јага" (познати и по називу "вампир"), које користе Оружане снаге Украјине, оборена су уз помоћ мањих ФПВ дронова руске војске, који се се дословно сударили са украјинским летелицама.

"Оператери ФПВ дронова дежурају дању и ноћу на небу изнад Харковске области, радећи на откривању непријатељских борбених дронова", саопштило је министарство и додало да руске снаге спроводе тактику "тражи и уништи".

Названи по лику налик вештици из словенског фолклора, хексакоптери "баба јага" су дронови који су првобитно коришћени у пољопривредне сврхе, а које је Украјина касније претворила у борбене. Летелице су познате по својој величини, будући да наводно постоје верзије са распоном крила од око три метра и способности да носе 50 кг терета.

Поред "баба јаге", оператери ФПВ дронова руске војске су сударањем успевали да оборе и друге извиђачке дронове украјинске војске, а у појединим случајевима руске летелице биле су опремљене и експлозивним направама, односно минама.