Кремљ потврдио разговор Путина и Вучића: Односи Москве и Београда почивају на заједништву

Како се наводи у званичном саопштењу, "обе стране изразиле су задовољство нивоом билатералних односа који почивају на духовном, културном и историјском заједништву и јединственој процени прошлости и садашњости"

Председник Србије Александар Вучић и руски лидер Владимир Путин разговарали су данас телефоном поводом 80. годишњице ослобађања Београда, потврдио је Кремљ, уз коментар да су Београд и Москва заинтересовани за даље јачање узајамно корисне сарадње у различитим областима.

Како се наводи у званичном саопштењу, "обе стране изразиле су задовољство нивоом билатералних односа који почивају на духовном, културном и историјском заједништву и јединственој процени прошлости и садашњости". 

"Лидери су разменили честитке поводом 80. годишњице ослобођења Београда од немачко-фашистичких освајача. Тога дана 1944. године завршила се Београдска офанзивна операција Совјетске армије, у којој су учествовале јединице Народноослободилачке војске Југославије. То је био један од кључних догађаја завршне етапе Другог светског рата на Балкану".

Вучић је, како се даље наводи, "захвалио Путину на принципијелном ставу који Руска Федерација заузима по питању територијалне целовитости Србије", а лидери су, такође, разговарали о Украјини, када је "Владимир Путин дао оцену развоја СВО".

Раније током дана, српски лидер је, подсетимо, открио да се чуо са председником Русије. То је, како је навео, био и први разговор са Путином за последње две и по године. Вучић је за РТ Балкан открио да је разговор био "дуг и личан" и да је руски лидер два пута поновио реченицу: "Оно што је добро за Србију, добро је и за Русију; оно што је добро за Србе, добро је и за Русе."