Русија упозорила пријатеље и партнере: Не наседајте на обмане, план победе Зеленског води ескалацији

Оно што је Зеленски покушао да прода као "план победе" током својих недавних турнеја по САД и Западној Европи, а затим изнео у Врховној ради и на самиту ЕУ, личи на још један вапај за помоћ, оценио је руски дипломата

Русија упозорава своје пријатеље и партнере да не подрже "план победе", "формулу мира" и "самит мира" које промовише Кијев јер су у питању ултимативне иницијативе, поручио је директор департмана руског Министарства спољних послова који се бави питањима сарадње са Белорусијом, Молдавијом и Украјином Алексеј Полишчук.

"У 'плану победе' Владимира Зеленског нема ни плана ни победе, као што у његовој 'формули мира' није било ни мира ни формуле, а на 'мировном самиту' у Бургенштоку – ни мира, ни самита", рекао је Полишчук.

Упозорио је пријатеље и партнере РФ да не подржавају "ове ултимативне иницијативе и формате" у које покушавају да их увуку методама обмане и притиска.

Сама чињеница изношења "плана победе" пориче изјаве кијевског руководства о жељи за миром, јер је његова суштина у максималној ескалацији сукоба, приметио је руски дипломата.

"Оно што је Зеленски покушао да прода као 'план победе' током својих недавних турнеја по САД и Западној Европи, а затим изнео у Врховној ради и на самиту ЕУ, личи на још један вапај за помоћ", додао је Полишчук.

Према његовим речима, Зеленски је поново тражио још оружја, новца, пријем у НАТО и дозволу за удар дубоко на територију Русије, што је "неопходно за физички и политички опстанак кијевског режима, његовог лидера и чланова његовог тима".

"А Украјина ће то платити својим суверенитетом, природним и економским ресурсима и животима својих грађана", закључио је руски дипломата.

Владимир Зеленски представио је 16. октобра Врховној ради "план победе" који су и неки од украјинских парламентараца прогласили нереалним. План обухвата пет тачака, почев од моменталног уласка Украјине у НАТО пре завршетка сукоба са Русијом.

Зеленски захтева и дозволу Запада за ударе у дубину руске територије, као и распоређивање "свеобухватног ненуклеарног стратешког пакета одвраћања" и помоћ у развоју економије, што подразумева јачање антируских санкција. У петој тачки "плана победе" се наводи да ће се, по окончању сукоба, искористити искуство украјинске војске за "јачање одбране НАТО-а".

Претходно је Зеленски овај план представио лидерима Британије, Немачке, Италије и Француске током посете САД-у крајем септембра. Међутим, нико од њих није подржао ову иницијативу, а неки су изразили забринутост због кратког рока за усвајање главних одредби.