Кремљ о изборима у Молдавији: Маја Санду нека докаже да су јој "криминалне групе" одузеле гласове

Стопа повећања гласова у корист актуелне председнице на изборима у Молдавији тешко објашњива, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков

Председница Молдавије Маја Санду, која тврди да су јој одређене "криминалне групе" наводно покушале да одузму гласове на изборима, мора да пружи релевантне доказе, изјавио је портпарол Кремљ Дмитриј Песков.

"То су прилично озбиљне оптужбе против неких такозваних 'криминалних група', и јавности се морају предочити докази. Такође би било лепо да госпођа Санду објасни све оне гласове који се не слажу са њеном политиком. Да ли она мисли да су грађани Молдавије, који је не подржавају повезани са 'криминалним групама'?", рекао је Песков. 

Наиме, Санду је раније изјавила да има информације да криминалне групе и стране снаге покушавају да се мешају у изборе у тој земљи.

Према њеним речима, циљ тих "криминалних група" је био да купи 300.000 гласова.

Песков је указао да је опозиционим снагама Молдавије одузета могућност да се ангажују у било каквој кампањи, односно да се укључе у изборни процес.

"Чак и у условима овакве неслободне предизборне кампање, видимо колико људи нису присталице идеологије садашње председнице, а то привлачи пажњу", нагласио је портпарол Кремља.

Он је додао да су представници молдавске опозиције били прогањани, хапшени, испитивани, да им је забрањен улаз у земљу, док су њихови медији забрањени, а интернет ресурси блокирани".

Говорећи о наглом порасту броја гласова у корист актуелне председнице, Песков је навео да је то "тешко објаснити".

Песков је напоменуо да Кремљ бележи "механичку, необјашњиву стопу повећања броја гласова у корист Маје Санду и у корист оних учесника референдума који се залажу за оријентацију ка Европској унији".

"Сваки посматрач који има и мало разумевања суштине политичких процеса може да открије неправилности са повећањем броја тих гласова", истакао је. 

Подсетимо, резултат референдума у Молдавији, где се јуче гласало о уласку у Европску унију, још увек није неизвестан.

Након што је првобитно објављено да је на основу око трећине пребројаних гласова већина грађана гласала против уласка у ЕУ, јутрос стижу вести да се половина гласача ипак изјаснила "за".

Наиме, на основу 97,66 одсто пребројаних гласова, на сајту Централне изборне комисије Молдавије је објављено да је 50 одсто Молдаваца гласало "за" упркос притисцима из Русије, преноси Ројтерс.