Русија

Симоњан објаснила како је Лондон "отровао" Кину продајом дроге из својих колонија

Запад је деведесетих година желео да покори Русију сличном методом коју је користио против Кине у време Опијумских ратова, приметила је главна уредница РТ

Велика Британија је за време Опијумских ратова потчинила Кину тако што јој је продавала дрогу од које је постао завистан велики број кинеских званичника, указала је главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан.

Према њеним речима, Велика Британија се "навукла на чај" из Кине и много је новца трошила на њега, те је решила да уведе неке реципрочне мере и окренула се трговини дрогом.

Наиме, Лондон је у време Опијумских ратова Кини продавао опијум, што је кинеску страну потпуно ослабило, а Британцима донело победу, рекла је Симоњанова за канал "Русија 1".

Исту методу је Запад желео да примени и против Русије деведесетих година, када су наркотици масовно постали популарни, навела је она.

Притом, дрога која се продавала Кини је узгајана на територији Индије, која је у то време била британска колонија, подсетила је Симоњан.

Индија још "бол због колонијлизма" и из те перспективе гледа на Русију и њене нове регионе, те не може потпуно да прихвати наратив да су те територије добровољно пристале на припајање Руској Федерацији, објаснила је она.

Међутим, како је Симоњанова истакла, Русија никада није имала колоније, а сви народи који је сада чине су "молили Русију да их узме под своје покровитељство".

"Ти народи су знали да Русија не исисава крв из жила, не трује опијумом или нечим другим, већ да мајчица Русија помаже, штити и спасава", објаснила је она и истакла да је Западу, који суди према себи, то несхватљиво.

image