Русија

Путин и Бин Зајед: Наша сарадња је важна за решавање глобалних питања

Председник Русије се састао са са Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном уочи самита БРИКС-а
Путин и Бин Зајед: Наша сарадња је важна за решавање глобалних питањаGetty © UAE Presidential Court / Handout/Anadolu

Сарадња Руске Федерације и Уједињених Арапских Емирата у међународној арени је важна за решавање глобалних питања, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку са председником УАЕ Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном у Кремљу уочи самита БРИКС-а.

Њихов јучерашњи састанак је био неформалне природе, додао је Путин и рекао да је било речи о осетљивим питањима и темама које захтевају нарочиту пажњу Русије и Абу Дабија.

Што се тиче данашњег састанка који се одвија у проширеном формату, биће више речи о развоју сарадње, нарочито ако се узме у обзир да трговински промет између Русије и УЕА, упркос троструком повећању у последње три године, у протеклих седам месеци бележи пад, рекао је Путин.

"Поштовани председниче и драги пријатељи, дозволите да вам још једном пожелим добродошлицу у Русију у руском Кремљу", рекао је руски председник и препустио реч свом колеги.

Мохамед бин Зајед је рекао да се односи између УАЕ и Русије квалитетно развијају у области економије, трговине и енергетике као и да Емирати подржавају стварање мултиполарног света у којем ће се развијати све земље.

Лидер УАЕ је истакао да цени односе са Путином као ида је ваза Москве и Абу Дабија историјске и стратешке природе.

image