Русија

Министар спољних послова Бразила стигао у Казањ (ВИДЕО)

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва отказао је у недељу планирано путовање у Русију на годишњи самит БРИКС-а који почиње у уторак, након што је задобио повреду главе у својој кући

Бразилски министар спољних послова Мауро Виеира допутовао је у Казањ, где ће учествовати на самиту БРИКС-а.

На аеродрому га је дочекала руска делегација са чувеном традиционалном татарском посластицом под називом чак-чак.

Наиме, председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва отказао је у недељу планирано путовање у Русију на годишњи самит БРИКС-а који почиње у уторак, након што је задобио повреду главе у својој кући.

Лула да Силва (78) је јуче збринут у болници након што је посекао главу у својој резиденцији у Бразилији, наводи се у медицинској документацији коју је објавила влада, пренео је "Блумберг".

Овогодишњи, 16. по реду самит БРИКС-а биће одржан у Казању у Русији од 22. до 24. октобра.

Домаћин самита биће руски лидер Владимир Путин, а међу учесницима ће бити председник Кине Си Ђинпинг, индијски премијер Нарендра Моди, ирански председник Масуд Пезешкијан, председници Египта и Јужне Африке Абдел Фатах ел Сиси и Сирил Рамафоса, као и престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман.

БРИКС је основан 2006. године, а групу су првобитно чиниле Бразил, Русија, Индија и Кина. Јужноафричка Република је члан БРИКС-а од 13. априла 2011. године.

Од 1. јануара ове године, чланице БРИКС-а су постале и Аргентина, Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и УАЕ.

image