Русија

Ушаков: Путин ће се у Казању састати са Додиком, лидерима Палестине, Кине, Индије, УН

Сигуран сам да ће се председник Путин састати и са Милорадом Додиком и са њим имати "посебан разговор"
Ушаков: Путин ће се у Казању састати са Додиком, лидерима Палестине, Кине, Индије, УНGetty © Anadolu / Contributor

Руски председник Владимир Путин састаће се на самиту БРИКС-а у Казању са бројним светским званичницима укључујући кинеског председника Си Ђинпинга, генералног секретара УН Антонија Гутереша, али и председника Републике Српске Милорада Додика, рекао је новинарима помоћник председника Руске Федерације Јуриј Ушаков.

Ушаков је објаснио да "овако велики међународни догађај неће бити могућ без одржавања билатералних састанака. Имамо их доста у плану, мислим да нашем председнику неће бити лако, али он је сам изразио жељу да се састане буквално са свим лидерима држава који ће доћи у Казањ."

Путин ће тако, на маргинама почетног састанка БРИКС-а, разговарати са кинеским председником Си Ђинпингом, индијским премијером Нарендром Модијем, председницом Нове развојне банке БРИКС-а Дилмом Русеф, египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем и јужноафричким лидером Сирилом Рамафозом.

За крај самита планирани су и разговори са лидерима Палестине, Лаоса, Мауританије, Боливије, генералним секретаром УН, премијером Вијетнама, а није искључен ни састанак са председником Републике Српске Милорадом Додиком, 

"Знамо да су власти у Татарстану позвале Додика на састанак, на ручак и сигуран сам да ће се председник састати са њим и имати посебан разговор", додао је он.

Србију ће на самиту представљати заменик премијера Србије Александар Вулин, будући да је, како је навео Ушаков, председник Александар Вучић имао раније договорене сусрете које није могао да одложи.

На самиту БРИКС-а у Казању биће представљено 36 земаља, 22 на највишем нивоу и руководство шест међународних организација, рекао је Ушаков.

На самиту ће се разговарати о питањима прехрамбене и енергетске безбедности, а посебна пажња биће посвећена Блиском истоку, рекао је помоћник руског председника и додао да ће тема састанка бити "БРИКС и Глобални југ - Заједничка изградња бољег света".

Према његовим речима, лидери ће након самита усвојити завршни документ - Казањску декларацију земаља БРИКС-а.

"Ово је свеобухватан документ који сумира сва достигнућа руског председавања, а такође ће, наравно, бити сумирани резултати дискусије која ће се водити у оквиру самита. Сада је овај документ у фази припреме", рекао је Ушаков.

У Казању ће од 22. до 24. октобра бити одржан самит БРИКС-а.

БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Русија је на месту председавајућег те организације од 1. јануара. Поред Руске Федерације, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. БРИКС-у су приступили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.

Руско председавање БРИКС-ом одржава се под мотом јачања мултилатерализма. У оквиру свог председавања, Русија организује више од 200 политичких, економских и друштвених догађаја. 

image