Русија

Почиње самит БРИКС-а: Планирани важни преговори и историјски договори

Србију ће на самиту представљати потпредседник Владе Александар Вулин и министри Братислав Гашић, Адријана Месаровић и Ненад Поповић

У Казању данас почиње самит лидера БРИКС-а, који ће под мотом "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност" трајати до 24. октобра.

У питању је први самит након проширења БРИКС-а па ће, осим земаља оснивача Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, учествовати и Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија, који су од 1. јануара ове године постали чланице. Такође, како је најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, биће појашњен статус Саудијске Арабије.

У плану су важни преговори и историјски договори.

На самиту ће учествовати укупно 36 земаља, од којих 22 на највишем нивоу, а догађај ће увеличати и руководство шест међународних организација. Између осталих, најављен је долазак лидера Кине Си Ђинпинга, Ирана Масуда Пезешкијана, Турске Реџепа Тајипа Ердогана и Индије Нарендре Модија, као и генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Србију ће на самиту БРИКС-а представљати потпредседник Владе Александар Вулин и министри Братислав Гашић, Адријана Месаровић и Ненад Поповић. Републику Српску представиће председник Милорад Додик.

Москва је најавила да ће лидери земаља чланица имати прилично густ распоред на шеснаестом самиту и да ће разговарати о актуелним питањима глобалне и регионалне агенде, резултатима заједничког рада у оквиру стратешког партнерства БРИКС-а у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери.

Посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система и повећању улоге држава БРИКС-а, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков најавио је да ће лидери на самиту у Казању разговарати о механизму за додељивање статуса партнерске државе БРИКС-а, што ће бити фаза у припреми оних који желе да постану пуноправни чланови асоцијације.

Најављено је да ће лидери БРИКС-а разговарати о три главне области сарадње које је поставила Русија као земља која председава асоцијацијом ове године – сарадња у областима политике и безбедности, економије и финансија и културно-хуманитарних контаката.

Предвиђено је да резултати расправе буду сумирани у декларацији самита.

Последњег дана самита планиран је састанак у формату "аутрич/БРИКС плус" на којем ће учествовати представници готово 40 земаља, међу којима су и лидери земаља Заједнице независних држава, делегације многих земаља Азије, Африке, Блиског истока и Латинске Америке, као и шефови извршних тела низа међународних организација.

У Казањ је први стигао премијер Савезне Демократске Републике Етиопије Абиј Ахмед којег је на међународном аеродрому дочекао лидер Татарстана Рустам Миниханов.

Допутовао и премијер Индије Нарендра Моди који је пре доласка поручио да ће његова посета Казању "додатно ојачати посебно и привилеговано стратешко партнерство између Индије и Русије". Представници индијске дијаспоре су, у народним ношњама и уз песму, спремни да дочекају премијера Модија.

image