Русија

Кремљ: Русија и Иран се готово у потпуности ослањају на националне валуте у трговини

Две земље покривају више од 96 одсто међусобних трансакција у рубљама и ријалима, саопштила је Москва
Кремљ: Русија и Иран се готово у потпуности ослањају на националне валуте у трговини© Tanjug/AP Photo/Pavel Bednyakov

Русија и Иран су скоро у потпуности укинули употребу страних валута у билатералној трговини, саопштио је Кремљ уочи самита БРИКС-а у руском граду Казању.

Две земље покривају више од 96 одсто међусобних трансакција у рубљама и ријалима, наводи се у саопштењу.

Обим билатералне трговине порастао је за 12,4 одсто само у првих осам месеци ове године, саопштила је Москва и додала да је 2023. године износио више од четири милијарде долара.

"Руководство обе земље даје приоритет развоју трговинских и економских односа", наводи се у саопштењу.

Према наводима из Кремља, Русија и Иран заједнички развијају неколико великих транспортних и енергетских пројеката, укључујући изградњу нових производних јединица у нуклеарној електрани Бушер у Исламској републици и Међународног транспортног коридора север-југ, који ће повезивати Санкт Петербург у Русији са индијским лучким градом Мумбајем.

Односи између две државе су "у успону", оценила је Москва. Кремљ очекује да они у будућности достигну ниво "свеобухватног стратешког партнерства".

Руски председник Владимир Путин требало би да се састане са својим иранским колегом Масудом Пезешкијаном на маргинама самита БРИКС-а који се одржава од 22. до 24. октобра. Њих двојица су већ разговарали телефоном и срели се лично на самиту у главном граду Туркменистана, Ашкабаду, почетком октобра.

Русија активно смањује употребу америчких долара у међународним трансакцијама.

Више од 95 одсто међусобних трансакција између Русије и њеног највећег трговинског партнера, Кине, обавља се коришћењем рубље и јуана, изјавио је у августу руски премијер Михаил Мишустин.

Према речима руског министра финансија Антона Силуанова, земље БРИКС-а ће додатно смањити учешће америчког долара у међусобним трансакцијама у корист националних валута. Група укључује Русију, Бразил, Индију, Кину и Јужну Африку, као и Египат, Иран, Уједињене Арапске Емирате и Етиопију.

Прошле недеље је Ројтерс известио да Москва планира да представи свој план за стварање новог међународног финансијског система на предстојећем Самиту БРИКС-а. Систем ће укључивати нови међународни механизам плаћања који омогућава земљама учесницама да ефективно заобиђу долар у међународним трансакцијама и уместо тога се ослањају на националне валуте.

image