Кремљ одговорио на гласине о долару: Сарадња у БРИКС-у није усмерена ни против кога

Главни циљ сарадње унутар БРИКС-а је да се осигурају интереси земаља чланица, поручио је Дмитриј Песков

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је на гласине да је на самиту БРИКС-а наводно планирано да се разговара о "плану за пораз долара".

"Сарадња у оквиру БРИКС-а није усмерена ни против кога, ни против било чега – ни против долара ни против других валута. Она следи главни циљ – да се осигурају интереси оних земаља које учествују у овом формату", поручио је Песков.

И председник Русије Владимир Путин је у разговору са новинарима уочи самита поручио да БРИКС није "антизападна организација", већ једноставно није западна.

"Рад БРИКС-а није усмерен против било кога. Искључиво је усмерен на један заједнички задатак, а то је одрживи развој и просперитет наших земаља и народа", изјавио је Путин.

Међутим, међу земљама чланицама све више се говори о дедоларизацији, односно коришћењу домаћих валута у трговини уместо америчког долара.

Потреба за стварањем финансијског система БРИКС-а независног од утицаја непријатељских земаља постоји већ дуже време, а партнери Руске Федерације се неретко плаше да раде са домаћим банкама из страха од секундарних санкција САД и ЕУ.

Покретање потпуно аутономног и наднационалног платног система међу земљама БРИКС-а учиниће да међусобна поравнања у националним валутама међу њима буду потпуно затворена за Запад, што ће директно утицати и на процес дедоларизације.