УЖИВО Почео Самит БРИКС-а: Путин дочекује светске лидере (ВИДЕО)

Очекује се да ће на тродневном међународном форуму у Казању присуствовати око 20.000 делегата из више од 30 земаља

Председник Русије Владимир Путин састао се са председницом Нове развојне банке Дилмом Русеф на маргинама самита БРИКС-а који је управо почео у Казању и који ће под мотом "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност" трајати до 24. октобра.

Десетине страних лидера окупиле су се у петом по величини руском граду на три дана интензивних дипломатских и билатералних разговора на високом нивоу. Међународни форум је сазван да понуди нову визију мултилатерализма.

У питању је први самит након проширења БРИКС-а па ће, осим земаља оснивача Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, учествовати и Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија, који су од 1. јануара ове године постали чланице.

Такође, како је најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, биће појашњен статус Саудијске Арабије.

Садашње земље чланице БРИКС-а заједно представљају око 46 одсто светске популације и чине више од 36 одсто глобалног БДП-а.

Скоро тридесетак држава изразило је интересовање за придруживање БРИКС-у или продубљивање сарадње са групом, а многе од њих су послале делегације највишег нивоа у Казањ. Постојеће чланице су се сагласиле да разговарају о давању статуса партнера неким од ових земаља и такве понуде би могле да искрсну током самита.

Очекује се да ће руски председник Владимир Путин разговарати са индијским премијером Нарендром Модијем, кинеским председником Си Ђинпингом, председником Јужне Африке Сирилом Рамафозом и египатским председником Абделом Фатахом Ел-Сисијем у уторак пре званичног почетка самита државном вечером.

У Казањ су већ допутовали премијер Етиопије Абиј Ахмед, премијер Индије Нарендра Моди, јужноафрички председник Сирил Рамафоса и кинески председник Си Ђинпинг, а дочекао их је лидер Татарстана Рустам Миниханов.

У плану су важни преговори и историјски договори. Председник Русије ће имати низ билатералних сусрета са лидерима држава учесница.

Москва је најавила да ће лидери земаља чланица имати прилично густ распоред на шеснаестом самиту и да ће разговарати о актуелним питањима глобалне и регионалне агенде, резултатима заједничког рада у оквиру стратешког партнерства БРИКС-а у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери.

Посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система и повећању улоге држава БРИКС-а, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама.

22. окт 2024 • 16:30

У чему се вози Си Ђинпинг?

У питању је кинеска лимузина Hongqi. 

И председник Ирана стигао на БРИКС

Нови председник Ирана Масуд Пезешкијан стигао је у Русију како би учествовао на самиту у Казању, преносе РИА Новости.

 

Почео састанак Путина и Си Ђинпинга

Састанак руског лидера Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга је почео, јављају РИА Новости. 

Мало пре тога, помоћник Путина је открио да су у плану садржајни разговори. 

Руски лидер је поручио да су односи Русије и Кине пример како треба градити равноправне односе између земаља. Такође, истакао је да су Москва и Пекинг, без обзира на негативно спољно мешање Запада, успели да наставе да развијају трговину. Управо ти добри односи две земље су данас фактор који стабилизује ситуацију у свету, поручио је Путин, уз оцену да две земље веома успешно реализују пројекте у најразличитијим сферама. 

Говорећи о овогодишњем самиту којим председава Русија, руски лидер је рекао да је Москва урадила све што од ње зависи како би се БРИКС још више ојачао. 

Кинески лидер је са своје стране изјавио да су руско-кинески односи током последњих десет година успели да се одупру изазовима који су без преседана. Поновио је да ови односи такође нису усмерени против трећих земаља, уз поруку да сви потреси на међународној сцени не могу да поколебају чврстину односа са Москвом. 

На тему БРИКС-а, рекао је да је он данас најбитнија платформа за очување солидарности и сарадње између земаља које су у развоју. Управо је БРИКС, како је додао, фактор који доприноси мултиполарности. Си Ђинпинг је, такође, високо оценио руско председавање самитом. 

У Казањ стигао и председник Мауританије

Председник Мауританије Мохамед Улд Газуани допутовао је у Казањ ради учешћа на самиту БРИКС-а.

Вулин стигао у Казањ

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин стигао је у Казањ на самит БРИКС-а.

И Вулин је био послужен традиционалним посластицама Русије и Татарстана – хлебом "каравај" и колачима "чак-чак".

Ердоган: Турска жели да прошири везе са БРИКС-ом

Турска жели да прошири везе са БРИКС-ом и нада се "плодотворном процесу" на самиту у Казању, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"На позив господина Путина, идемо у Казањ, Татарстан. Учествоваћемо на проширеној седници лидера. Желимо да проширимо нашу сарадњу са БРИКС-ом и надамо се плодотворном процесу", рекао је турски лидер у обраћању колегама из његове странке.

Ердоган је раније рекао да Турска намерава да ојача сарадњу са ШОС-ом, БРИКС-ом и АСЕАН-ом и да је предузела важне кораке у том правцу.

Путин са Рамафосом: Русија и Јужна Африка се залажу за стварање праведног светског поретка

Русија и Јужна Африка се на светској сцени залажу за стварање праведног светског поретка, рекао је руски председник Владимир Путин на састанку са председником Јужне Африке Сирилом Рамафосом.

"Односи између Русије и Јужне Африке заснивају се на принципима партнерства и равноправности. Москва придаје велики значај јачању односа са земљама афричког континента", истакао је Путин.

Руски председник је додао да су везе између Русије и Јужне Африке генерално на добром нивоу, као и да је после извесног пада, трговински промет поново почео да расте.

"У јануару-августу ове године раст је износио три одсто. Овде имамо на чему да радимо заједно у смислу повећања и диверзификације међусобне трговине и инвестиција", указао је Путин.

Према његовим речима, перспективне области сарадње двеју земаља су енергетика, индустрија, пољопривредни сектор, наука, иновације.

Заузврат, председник Јужне Африке је рекао да му је веома драго што је у Казању и честитао Путину на организацији самита БРИКС-а.

"Јужна Африка Русију сматра вредним савезником и пријатељем и то пријатељство траје дуго. Веома нам је драго што имамо вашу подршку у сваком погледу. Захваљујући томе, дошли смо до ове фазе у нашој историји. Подржавали сте нас од самог почетка - од дана када борили смо се против апартхејда па све до сада", навео је Рамафоса.

Топли дочек за Си Ђинпинга

Грађани одушевљено ишчекују долазак кинеског председника Си Ђинпинга који је допутовао на самит БРИКС-а у Казању.

Очекује се његов састанак са председником Руске Федерације Владимиром Путином, што ће бити трећи састанак двојице лидера ове године након државне посете руског лидера Кини и њиховог састанка на маргинама самита ШОС у Астани.

Моди: Самит у Казању ће помоћи да нашу планету учинимо бољом

Индијски премијер се у потпуности припремио за пут у Казањ, судећи по његовој објави на Иксу, учио је руски језик.

"Слетео сам у Казањ да бих учествовао на самиту БРИКС-а. Овај самит је веома важан и оно што будемо на њему разматрали омогућиће да нашу планету учинимо бољом", написао је Моди.

Председник Египта стигао у Казањ

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси допутовао је у Казањ на самит БРИКС-а. 

На аеродрому га је дочекао лидер Татарстана Рустам Миниханов, премијер Алексеј Песошин и градоначелник главног града те земље Илсур Мешин.

Песков упоредио БРИКС и ЕУ

БРИКС није организација која има строгу повељу, попут Европске уније, то је слободна асоцијација земаља које се међусобно поштују и деле заједничке вредности, у чијој основи су заједнички интереси, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за "Известија".

Објашњавајући разлику између БРИКС-а и ЕУ, Песков је истакао да прва још увек нема потребне атрибуте да би била организација.

БРИКС нема повељу, навео је Песков и додао да је то пре удружење земаља које деле заједничке вредности и које су присталице универзалног модела односа који се заснива на међусобном поштовању, на обостраној користи – без моноцентризма.

Са друге стране, наставио је, ЕУ има своја статутарна документа, јасна правила – обавезујућа документа, читав низ међусобних обавеза.

Путин са Модијем: Привилеговано партнерство, разумемо се и без превода

Председник Русије састао се са премијером Индије Нарендром Модијем и пожелео му добродошлицу у Казањ и захвалио што је лично дошао на самит.

"Очекују нас важна решења зарад даљег усавршавања асоцијације и јачања међународне сарадње унутар БРИКС-а", рекао је руски председник.

Путин није направио паузу за преводиоца, те је, када је то схватио рекао: "Имамо толико добре односе да сам помислио да се разумемо и без преводилаца".

Руско-индијски трговински промет је у "добром стању", истакао је руски председник и истакао да Русија цени сарадњу са Индијом.

Односи Москве и Њу Делхија карактерише привилеговано партнерство, истакао је Путин.

Моди је, коментаришући украјински сукоб, рекао да је неопходно решити проблем мирним путем и да је Индија спремна да у будућности помогне како би допринела томе.

Индијски премијер се у разговору са руским председником осврнуо и на чињеницу да све већи број земаља показује интересовање да се придружи БРИКС-у, али и напоменуо да његова друга посета Русији у последња три месеца показује блиску координацију и снажно пријатељство између Москве и Њу Делхија.

"Блумберг": Самит БРИКС-а показатељ да је Путин далеко од "изолованог"

Самит БРИКС-а у Казању, на ком ће се окупити лидери више од 30 земаља, бројни званичници регионалних организација, али и генерални секретар УН Антонио Гутереш, показатељ је да су Русија и Владимир Путин далеко од "изолованих", пише "Блумберг".

"Ширење БРИКС-а је јасан знак да се глобална равнотежа снага мења", рекла је Алисија Гарсија-Ереро, виши научни сарадник у Бројгеловом истраживачком центру.

Иако је налог за хапшење због наводних ратних злочина ограничио Путинова путовања, окупљање толиког броја страних лидера у Русији наглашава спремност многих, посебно Глобалног југа, да наставе да се састају са њим упркос САД и њиховим савезницима, наводи медиј.

Чињеница да толико земаља жели да се придружи БРИКС-у указује на растућу потражњу за међународним везама независним од Запада, рекао је Фјодор Лукјанов, шеф Савета за спољну и одбрамбену политику, истраживачког центра који саветује Кремљ.

Белорусија подржала напоре Русије да створи систем поравнања у оквиру БРИКС-а

Белорусија подржава напоре Руске Федерације да створи систем поравнања у оквиру БРИКС-а, изјавио је шеф белоруске дипломатије Максим Риженков.

"Врло позитивно се односимо ка корацима које Русија предузима на стварању таквог система у оквиру БРИКС-а", рекао је Риженков у интервјуу за РИА Новости.

Он је напоменуо да је Минск заинтересован за тему финансија и поравнања у оквиру БРИКС-а, зато што је време да постоји неколико механизама плаћања који би били ван контроле Запада. 

"Све те прилике Запад користи не толико као политику санкција за неки недостатак демократије, већ су то све оруђа конкуренције, која је непоштена и несагласна са духом међународних организација, попут УН или СТО", указао је шеф белоруске дипломатије.

Риженков је додао да ће присуство два или три таква система међусобног поравнања у великој мери смањити "апетит" западњака и омогућити да се бар земље БРИКС-а и њихови партнери не плаше за услове међусобне трговине.

Путин припремио поклоне за госте самита

Руски председник припремио је поклоне за стране лидере који учествују на самиту БРИКС-а у Казању.

"Поклони су обезбеђени", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков, не желећи да открива више детаља.

Кијев љут на Гутереша: Прихватио позив за Русију а није за мировну конференцију о Украјини

Украјинско Министарство спољних послова поручује да је генерални секретар УН Антонио Гутереш направио погрешан избор када је одлучио да присуствује самиту БРИКС-а у Русији, иако је у јуну одбио да отпутује на конференцију о Украјини у Швајцарској.

"Генерални секретар УН је одбио позив Украјине на први глобални мировни самит у Швајцарској, међутим, прихватио је позив да посети Казањ", наводи се у саопштењу украјинског Министарства на Иксу.

Гутерешов избор је, како се даље наводи, погрешан, не доприноси миру, и нарушава репутацију Уједињених нација.

РТ интернешнел је раније оценио да Гутереш, присуствујући овом догађају, вероватно илуструје жељу УН да обнови своју улогу у свету који се мења.

Путин: Нова развојна банка је институција која обећава

Програм председника Владимира Путина на Самиту БРИКС-а почео је састанком са председницом Нове развојне банке БРИКС-а (НДБ) Дилмом Русеф. Путин је назвао НДБ "институцијом која обећава".

БРИКС банка је перспективна финансијска институција у развоју која је од 2018. године финансирала више од 100 пројеката вредних више од 30 милијарди долара, рекао је председник Русије на састанку са председницом Нове развојне банке.

Према његовим речима, Нова развојна банка је добра и перспективна финансијска институција.

Прелазак на плаћање у националним валутама смањује сервисирање дуга и смањује геополитичке ризике, као и, колико је то данас могуће, доприноси ослобађању економског развоја од политике, нагласио је Путин.

Ценимо оно што сте урадили последњих година, рекао је руски лидер и напоменуо да Русија, као земља која ове године председава БРИКС-ом, рачуна на активно учешће Нове банке на састанку лидера на самиту у Казању.

Са руске стране састанку присуствују директор Централне банке Русије Елвира Набиулина, заменик шефа председничке администрације Максим Орешкин, заменик премијера Алексеј Оверчук, министар спољних послова Сергеј Лавров, помоћник председника Јуриј Ушаков и министар финансија Антон Силуанов.

Подсетимо, на самиту у Бразилу 2014. године је потписан Споразум о стварању Нове развојне банке чији је главни задатак финансирање инфраструктуре и других значајних пројеката у државама чланицама.