Русија

Путин и Си Ђинпинг: Светске промене не могу да пољуљају пријатељство Кине и Русије

Русија и Кина намеравају да и даље јачају координацију на свим платформама како би обезбедили глобалну безбедност и правичан светски поредак, рекао је руски председник
Путин и Си Ђинпинг: Светске промене не могу да пољуљају пријатељство Кине и Русије© Tanjug/Kristina Kormilitsyna/Photo host brics-russia2024.ru

Русија и Кина су пример како у савременом свету треба развијати равноправне односе, рекао је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са кинеским лидером Си Ђинпингом у Казању. 

Путин је оценио да се односи две земље данас налазе на нивоу који је без преседана.

"Руско-кинеска сарадња у један је од главних стабилизујућих фактора на светској сцени. Намеравамо да и даље јачамо координацију на свим платформама како бисмо обезбедили глобалну безбедност и правичан светски поредак", рекао је Путин.

Руски председник је, говорећи о трговини, изјавио да она наставља да расте, упркос притисцима.

"Од јануара до августа трговински промет је, према нашим подацима, порастао за 4,5 одсто. Уопште гледано, позитиван тренд се наставља", указао је Путин, оценивши притом да се сви до сада постигнути договори реализују како треба. 

На тему БРИКС-а којим ове године председава Русија, Путин је изјавио да је Руска Федерација урадила све што је од ње зависило како би ојачала асоцијацију. 

Кинески лидер је високо оценио руско председавање овогодишњим самитом, а када су у питању односи са Москвом, поручио је да су "они за последњих десет година достигли изузетно висок ниво који није био никада до сада". 

"Током протекле деценије, кинеско-руски односи прошли су велики пут. У контексту до сада невиђених тектонских промена за последњих сто година, међународна ситуација доживљава озбиљне потресе, али то не може да пољуља моју убеђеност у неприкосновеност стратешког избора који су направиле две земље у корист чврсте међусобне подршке, и непролазности стогодишњег пријатељства између наших земаља", рекао је Си Ђинпинг. 

image