Немачки амбасадор позван у Министарство спољних послова Русије

Вашингтон, Брисел и Берлин морају бити свесни да ће ширење војне инфраструктуре НАТО-а на територију бивше Источне Немачке имати најнегативније последице, наводи се у саопштењу МСП-а

Амбасадор Немачке у Москви Александар Ламбсдорф позван је у Министарство спољних послова Русије, где му је уручен оштар протест у вези са формирањем регионалног штаба поморске команде НАТО-а у источнонемачком Ростоку.

"Амбасадор Немачке у Москви позван је у Министарство спољних послова Русије, коме је уложен снажан протест у вези са формирањем, на иницијативу Берлина, регионалног штаба поморске команде НАТО-а на бази штаба Ратне морнарице Немачке у источнонемачком Ростоку", навело је руско Министарство спољних послова.

"Вашингтон, Брисел и Берлин морају бити свесни да ће ширење војне инфраструктуре НАТО-а на територију бивше Источне Немачке имати најнегативније последице и да неће остати без одговарајућег одговора руске стране", саопштило је министарство.

Како је наведено, амбасадору је речено да је овај корак немачких власти "наставак курса к ревизији резултата Другог светског рата и милитаризацији земље".

Москва је такође затражила хитна и свеобухватна објашњења од Берлина.

Министарство је навело да Вашингтон, Брисел и Берлин морају бити свесни да ће ширење војне инфраструктуре НАТО-а на територију бивше Источне Немачке "имати најнегативније последице и да неће остати без одговарајућег одговора руске стране".