Москва: Кијев упорно гађа цивилне објекте, а "хуманитарци" ћуте

Само у протекле две недеље погинуо је 21 становник Доњецка, 94 особе су повређене и 460 кућа је оштећено током гранатирања Оружаних снага Украјине, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на недавно бомбардовање болнице Црвеног крста и поручила да се реалност више не може порицати.Управо су то чиниле бројне међународне хуманитарне организације током протекле деценије које су, како је рекла, биле слепе и неме за неправду, без осећаја одговорности за терор над цивилима.

"То је као да носите воду у решету. Немогуће је даље наседати на лажи кијевског режима и  дугогодишње гранатирање цивилне инфраструктуре", рекла је Захарова.

У ноћи између 19. на 20. децембра, канцеларија Међународног комитета Црвеног крста у улици капетана Ратникова у Доњецку нашла се под ватром оружаних снага Украјине. Према информацијама које је објавио Комитет, оштећена је зграда и неколико аутомобила. Срећом, нико није повређен.

Под ватром се нашла и болница коју подржава Међународни комитет Црвеног крста. Два пацијента су погинула, а неколико је повређено.

"Сматрамо да је гранатирање канцеларије Комитета у Доњецку последица неселективног гранатирања цивилног сектора града које Кијев спроводи дуги низ година", навела је портпаролка Министарства.

Само у протекле две недеље погинуо је 21 цивил у Доњецку, 94 особе су повређене, а оштећено је 460 кућа.

Ова кривична дела, како је поручила, не могу се окрактерисати другачије него као грубо непоштовање норми међународног хуманитарног права од стране кијевских власти, и као цинично кршење статуса Међународног комитета Црвеног крста, садржаног у Женевској конвенцији – ауторитативној неутралној организацији са искључиво хуманитарним мандатом.

Руска страна изражава солидарност са Комитетом и позива га да упорно захтева да Кијев поштује међународно хуманитарно право, навела је портпаролка Министарства спољних послова Русије.