Русија

Градоначелник позвао Украјинце да не једу руску салату

Совјетска навика да се Нова година прославља уз руску слату мора бити напуштена, поручује градски начелник Дњепропетровска
Градоначелник позвао Украјинце да не једу руску салатуwww.globallookpress.com © Andrey Arkusha, Андрей Аркуша

Градоначелник Дњепрепетровска Борис Филтов је предложио да руска салата и мимоза коју Руси називају шуба, тј. руска капа због форме у којој се послужује, а које су саставни део новогодишње трпезе у бившим совјетским земљама, нестану са трпеза Украјинаца.

"Искрено да вам кажем, не могу више да једем ни руску салту ни шубу, трећи дан после Нове године", написао је Филатов на Телеграму и предложио да је време да се ове совјетске навике напуштају.

Градоначелник је рекао да нема проблема са другим руским јелима, као што су на пример пихтије за које би, како је навео, "душу дао".

Објава, написана на украјинском језику и очигледно замишљена као шала, нашла се у насловима руских медија, па је градоначелник осетио потребу да се одбрани, назвавши новинаре "глупацима без смисла за хумор".

"Пихтије које једемо су направљене од православних беба", додао је Филатов покушавајући да буде ироничан.

Подсећамо да је руска салата покварила расположење на НАТО самиту у јуну прошле године, када су се званичници шокирали понудом из менија. Избор салате је изазвао пометњу међу присутнима, јер се на менију нашла кромпир салата у "руском стилу", пренео је Ројтерс.

"Руска салата на самиту НАТО-а? Помало сам изненађен тим избором јела", рекао је новинар Инаки Лопез за шпански медиј "Ла Секта".

Салата се сматра основном храном руске кухиње и популарна је широм света, посебно у постсовјетским земљама у источној Европи, а често се служи у посебним приликама као што је Нова година.