Русија

Ново појачање: Руска авијација добила десет нових хеликоптера Ка-52М

Ка-52М је модернизована верзија хеликоптера Ка-52 "Алигатор", који може да функционише заједно са беспилотним летелицама и да комуницира са другим хеликоптерима и авионима
Ново појачање: Руска авијација добила десет нових хеликоптера Ка-52Мwww.globallookpress.com © MOD Russia

Ваздухопловна фабрика Арсењев у Приморском крају саопштила је да је руска војска добила десет првих нових хеликоптера Ка-52М, као и да су у потпуности ангажовани у њиховој производњи, преноси ТАСС.

"Први унапређени јуришно-извиђачки хеликоптери Ка-52М испоручени су руској војсци, а испоруке ће се наставити ове године", рекао је извор ТАСС-а.

У септембру 2022. године, током специјалне операције у Украјини, успешно је тестиран овај модернизовани хеликоптер.

Ка-52М је модернизована верзија хеликоптера Ка-52 "Алигатор", на основу искустава из борбене употребе. Према речима програмера, ракетно наоружање Ка-52М је усклађено са наоружањем другог најновијег јуришног хеликоптера Ми-28НМ, што је омогућило значајно повећање домета.

У дизајну Ка-52М коришћена су најбоља техничка решења. Коришћен је жиро-стабилизовани оптоелектронски систем са повећаним дометом детекције и препознавања циља, нови дигитални погон који омогућава да се повећа тачност нишана при пуцању, као и нови кочиони точкови са диск кочионим системом и авионске гуме са повећаном отпорношћу на хабање.

Хеликоптер Ка-52М има мрежно-центричне могућности, па може да функционише са беспилотним летелицама и да комуницира са другим хеликоптерима и авионима. Такође, добио је побољшани ваздушни одбрамбени систем од свих савремених преносивих противваздушних ракетних система и нову балистичку заштиту.

Генерални директор Истраживачког центра "ИРТ" Николај Лвов рекао је да је Ка-52М први који је добио систем за праћење стања конструкције, као и да ће исти систем бити прилагођен за употребу у напредним војним авионима. Први лет прототипа обављен је 10. августа 2020. године.