Русија

Прва група затвореника одслужила војни рок: Иду кући са одликовањима

Бивши затвореници учинили су много тога за отаџбину што мало ко може, оценио је Пригожин
Прва група затвореника одслужила војни рок: Иду кући са одликовањимаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Руски бизнисмен и оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио је за медије да је прва група бивших затвореника, који су се добровољно пријавили да учествују у војној операцији на страни Русији, одслужила свој војни дуг, те да су против њих повучени сви претходни судски поступци.

"Одрадили су све што је било договорено уговором. Часно су одрадили, достојанствено. Они су први. Одрадили су то како мало ко може", рекао је Пригожин, преносе "РИА Новости".

Затвореници су се борили пола године. Како јавља Телеграм канал "Пригожин в Телеграм", сви су одликовани посебним медаљама за храброст. 

Бизнисмен је истакао да су за отаџбину урадили толико тога, што мало ко може, те их је позвао да се у случају да им опет зафали адреналин, јаве њему и прикључе се "вагнеровцима". 

Истакао је и херојску смрт педесетдвогодишњег мушкарца, који је након тридесет година у затвору херојски погинуо за своју земљу. Након што је схватио да се налази у безизлазној ситуацији, затвореник је одлучио да се разнесе бомбом како не би пао у украјинско заробљеништво, знајући притом да ће на тај начин однети са собом и животе неколико Украјинаца. 

"Свака част", оценио је Пригожин. 

Други саговорник за "РИА Новости", иначе један од помилованих бивших затвореника, рекао је да га је учешће у војној операцији променило на боље. Ако су га пре углавном занимале материјалне ствари, сада знатно више пажње придаје духовном аспекту. Према његовим речима, слично се десило и са осталим борцима - многи су се крстили, а сви су постали једна велика породица. Додао је и да не верује да ће поново чинити исте грешке као пре. 

Компанија "Вагнер" је на својим налозима на друштвеним мрежама, иначе, објавила оглас за пријем нових припадника.

image