Русија

Заједничка војна вежба авијација Белорусије и Русије почиње 16. јануара

У Белорусију је данас стигла авијација из састава Војно-космичких снага Русије
Заједничка војна вежба авијација Белорусије и Русије почиње 16. јануараwww.globallookpress.com © Leonid Faerberg

Заједничка летно-тактичка вежба авијација Белорусије и Русије биће одржана од 16. јануара до 1. фебруара, саопштила је данас прес служба Министарства одбране Белорусије.

У Белорусију је данас стигла авијација из састава Војно-космичких снага Русије, пренела је агенција БелТА.

У ову вежбу ће бити укључени сви аеродроми и полигони ратног ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Белорусије.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је раније да су се Минск и Москва због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе договорили о распоређивању регионалне војне групе две земље.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу казао је да Москва и Минск од 22. октобра спроводе борбену координацију формација и јединица регионалне групе трупа на територији Белорусије.

Министарство одбране Белорусије саопштило је прошле недеље да се наставља постепено јачање регионалног груписања трупа Белорусије и Руске Федерације, како би се обезбедила безбедност Уније. У Белорусију ће стизати људство, наоружање, војна и специјална техника оружаних снага Руске Федерације.

Како је рекао Валериј Ревенко, начелник Одељења за међународну војну сарадњу, помоћник министра одбране за међународну војну сарадњу Белорусије, јачање регионалне белоруско-руске групе снага има за циљ јачање одбрамбене способности држава Уније, а не против трећих земаља.

image