Русија

Пушилин: Све смо ближе ослобођењу Бахмута

Шеф Доњецке Народне Републике каже да је војска прешла из источног у западни део града где се тренутно воде главне битке
Пушилин: Све смо ближе ослобођењу Бахмутаwww.globallookpress.com © Nicolas Cleuet

Вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је данас за "Први канал" да су Руси веома близу потпуног ослобођења Бахмута, те да је војска прешла из источног у западни део града где се тренутно воде главне битке. 

У исто време, британско Министарство одбране потврдило је данас информацију да су Оружане снаге Русије највероватније преузеле контролу над највећим делом источног Бахмута након јачег продора који је био остварен у последња четири дана.

Битке у граду Бахмуту и месту Соледару које се налази северно од тог града тренутно су главна тачка на источном делу фронта, што потврђују и руски и украјински медији. Британски обавештајци, како је пренео Ројтерс, сматрају да "руске снаге покушавају да опколе Бахмут са севера путем преузимања Соледара и на тај начин поремете украјинске линије комуникације".

Пушилин додаје да ће ослобођење Соледара бити добар подстрек за ослобођење Бахмута, али и осталих територија.

"Не треба заборавити ни на Северск, где су и непријатељска утврђења такође прилично озбиљна. Свесни смо да ће се после ослобођења Артјомовска (Бахмута) отворити пут за даље ослобађање територија републике, укључујући и регион који се налази у правцу Краматорска", објаснио је политичар. Ипак, како је казао, овај успех остварује се по веома високој цени.

У међувремену, Телеграм канал "Рибар" (Рыбарь) саопштио је да су јединице "Вагнер"-а успеле да продру у централни део града и образују клинове у његовим западним деловима. Остале јединице руске армије у координацији са "вагнеровцима" изводе обухватни напад са севера и југа у циљу потпуне изолације украјинске армије у гарнизону Соледар. 

Руска армија је у овом моменту окружила центар Соледара са запада, југа и севера чиме се знатно смањује могућност снабдевања украјинских снага које се налазе у граду, преносе Телеграм канали.

Фокус руске војске је на Соледару, због чега су руске трупе које се боре у Бахмуту појачале дејство како би везале украјинске снаге за овај простор, док се не рашчисти ситуација у Соледару. 

Прес служба руског бизнисмена и оснивача приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина објавила је данас информацију да, упркос тврдњама које се могу наћи у медијима, Украјинци не напуштају положаје у Бахмуту и Соледару, за које се, како је рекао, храбро боре.

"У западним деловима периферије Соледара воде се тешке крваве битке. Оружане снаге Украјине часно се боре како би одбранили територију Соледара", казао је бизнисмен.

Према његовим речима, нису тачне ни информације да је украјинске Служба безбедности у овај регион послала људе како би се спречило бекство војника са фронта.

"Будимо искрени једни према другима. Ово није истина. Украјинска војска се храбро бори за Бахмут и Соледар", наводи се у званичном саопштењу на Телеграму.

Руски војни кореспондент Јевгениј Подубниј известио је данас да тренутна ситуација на фронту код Соледара не иде у корист Оружаних снага Украјине, те да руске снаге контролишу пут од Бахмута до Соледара који је, како он каже, од пресудног значаја.

Због тога је оперативно снабдевање украјинске војске нарушено и ово би, према његовој процени, требало да доведе до жељеног резултата пре или касније.

image