Русија отворила први случај ЛГБТ пропаганде

Истрага је покренута против издавача оптуженог за ширење садржаја који промовише нетрадиционалне сексуалне односе

Руско Министарство унутрашњих послова покренуло је прву истрагу у складу са новим законима о ЛГБТ пропаганди, саопштио је председник Комитета Државне думе за информативну политику.

Александар Кинштајн је рекао да је покренут поступак против московског издавача "Попкорн букс" који је оптужен за илегалну продају литературе која промовише нетрадиционалне сексуалне односе.

"Ова издавачка кућа је играла водећу улогу у промоцији ЛГБТ књижевности у Русији", навео је Кинштајн, који је један од твораца недавно проширеног закона који ограничава ЛГБТ пропаганду у земљи.

Закон, који је прошлог месеца потписао руски председник Владимир Путин, подразумева велике казне за оне који су проглашени кривима за промовисање "нетрадиционалних сексуалних односа", педофилије и трансродности међу малолетницима и одраслима кроз књиге, филмове, медије и веб странице.

"Након што су у децембру ступили на снагу наши закони о забрани ЛГБТ пропаганде, 'Попкорн букс' не само да је наставио да продаје такве књиге, већ је пркосно почео да украшава своје корице цитатима из члана 29. Устава, који гарантује слободу говора и забрану цензуре", додао је Кинштајн.

Једна од најконтроверзнијих ствари које је објавио "Попкорн букс" био је роман под називом "Лето у пионирској кравати", који се бави хомосексуалним односом тинејџера и саветника у летњем кампу током совјетске ере. Књига је наводно продата у више од 200.000 примерака, али су је жестоко критиковале многе конзервативне јавне личности, које су тражиле да се забрани продаја и дистрибуција романа.

Кинштајн је додао да се нада да ће случај стићи до суда и да ће издавач који је одлучио да "отворено пркоси влади" добити оно што заслужује.