Русија

Наришкин: Сарадња са Кином најбоља до сада

Москва и Пекинг размењују обавештајне, оперативне и друге податке, нагласио је директор руске Спољне обавештајне службе
Наришкин: Сарадња са Кином најбоља до садаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Директор руске спољнообавештајне агенције Сергеј Наришкин оценио је да су односи Русије и Кине бољи него што су икада били, те да између Москве и Пекинга постоји велика размена обавештајних, оперативних и других информација, преноси ТАСС.

Заједнички став Кине и Русије по читавом спектру питања – од глобалних, преко оних који се тичу односа двеју земаља – поприлично је сигуран, оценио је Наришкин. "Наша сарадња је велика", објаснио је.

Коментаришући обавештајну сарадњу са другим земљама, рекао је да су службе успеле да остваре сарадњу и са Ираном, оценивши да она има перспективу: "Интеракција са иранским колегама је велика. Неколико специјалних служби из те земље су наши партнери".

Што се тиче сарадње са америчким колегама, шеф руске Спољне обавештајне агенције није искључио могућност да ће се у будућности одржати још један сусрет са шефом ЦИА Вилијамом Бернсом, као што је то било 14. новембра у Анкари. Разговор је тада одржан у просторијама Националне обавештајне организације Турске.

У новембру је дошло до "великог, садржајног разговора са директором ЦИА, који је трајао око два и по сата. За то време, успели смо да једни другима кажемо доста тога и да боље објаснимо своје ставове", казао је Наришкин.

Москва, како је додао, такође, одржава контакт и са европским колегама. Главна тема са њима најчешће је сукоб у Украјини. Ипак, шеф руске Спољне обавештајне службе одбио је да каже о коме се ради.

Запад против мира у Украјини

Наришкин је подсетио и да Запад не жели мир у Украјини због чега не дозвољава да се овај сукоб "помери са мртве тачке". Када је било шансе да Русија и Украјина постигну некакав споразум, када су, како је казао, Москва и Кијев успеле да се договоре око неких основних ствари, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија су се успротивиле и утицале на Кијев да одбије мирно решење и да се сукоб настави.

"Не, нема никаквих мировних преговора или мира. Већ смо вам исплатили неколико десетина милијарди, улагали смо у вас, а и наставићемо да улажемо у вас и новац, и да вам дајемо оружје. Ваш задатак је једноставан – идите у борбу", објаснио је Наришкин, коментаришући ситуацију у Украјини и притисак који је са Запада дошао у тренутку када су Москва и Кијев били надомак споразума.

Он је категорички одбацио и могућност да ће Кијев повратити контролу над Кримом, рекавши да је то немогуће, и додао да је Москва успела да спречи и коришћење такозване "прљаве бомбе".

image