Русија

"Гаспром" смањио транзит гаса кроз Украјину за 23 одсто

Количина транзитног гаса ће од 19. јануара износити 25,1 милион кубних метара дневно, а колико јуче је запремина црпљења износила је 32,6 милиона кубних метара
"Гаспром" смањио транзит гаса кроз Украјину за 23 одстоGetty © Sean Gallup / Staff

Од данас је транзит гаса кроз Украјину смањен - "Гаспром" ће снабдевати Европу гасом у транзиту преко Украјине у количини од 25,1 милиона кубних метара дневно преко гасне мерне станице ГИС "Суџа", јер је украјинска страна одбила захтев за пумпање кроз "Сохрановку", рекао је новинарима представник "Гаспрома".

"'Гаспром' од 19. јануара испоручује руски гас преко територије Украјине у количини коју је потврдила украјинска страна преко ГИС 'Суџа' - 25,1 милион кубних метара. Захтев за ГИС 'Сохановка' је одбијен", рекао је он.

У процентима укупно смањење транзита кроз Украјину ће бити 23 посто. Колико јуче је запремина црпљења износила је 32,6 милиона кубних метара.

Раније је на сајту "ГТС оператер Украјине" објављено да би транзит гаса преко територије Украјине 19. јануара могао да износи око 24,4 милиона кубних метара.

Транзитна линија кроз Украјину остаје једина рута за испоруку руског гаса у земље Западне и Централне Европе, јер је пумпање кроз Северни ток потпуно обустављено, а снабдевање гасом Турским и Плавим током намењено је Турској и земљама југа и југоистока.

О транзиту кроз Украјину

"ГТС оператер Украјине" је 10. маја 2022. саопштио да ће од 11. маја обуставити транзит гаса у Европу преко станице "Сохрановка", а као узорок је навео вишу силу – компанија наводно не може да врши контролу над граничном компресорском станицом Новопсков у ЛНР.

Међутим, руски гасни холдинг није видео разлог да се пумпање у претходном режиму обустави и саопштио је да нису добили никакву потврду о околностима ове више силе. На предлог "ГТС оператер Украјине" да се све транзитне количине пребаце на другу улазну тачку за руски транзитни гас – највећу гасну дистрибутивну станицу "Суџа" у Курској области – "Гаспром" је напоменуо да је то технолошки немогуће урадити због шеме протока.

image