Русија

Володин упозорава: Испорука оружја Кијеву довешће до одмазде

Председник руске Државне думе рекао је да САД и њихови савезници у Европи воде свет у страшни рат, који ће бити потпуно другачији него данас, када се удари изводе искључиво на војну и критичну инфраструктуру
Володин упозорава: Испорука оружја Кијеву довешће до одмаздеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Председник руске Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да ће Русија одговорити на испоруке западног наоружања Украјини и да то може довести до глобалне катастрофе.

"Ако Вашингтон и земље НАТО-а испоруче оружје које ће бити коришћено за нападе на цивилне градове и покушају да заузму наше територије, као што прете, то ће довести до одмазде моћнијим оружјем", написао је Володин на Телеграму.

Према Володиновим речима, САД и њихови савезници у Европи воде свет у страшни рат, који ће бити потпуно другачији него данас, када се удари изводе искључиво на војну и критичну инфраструктуру.

"С обзиром на технолошку супериорност руског оружја, страни политичари који доносе такве одлуке морају да схвате да би то могло да се заврши глобалном трагедијом која ће уништити њихове земље", додао је председник Државне думе.

Он је нагласио да парламентарци различитих земаља - амерички конгресмени, посланици Бундестага и Народне скупштине Француске, посланици других европских парламената треба да схвате своју одговорност према човечанству.

"Аргументи да нуклеарне силе раније нису користиле оружје за масовно уништење у локалним сукобима су неодрживе. Зато што се ове државе нису суочиле са ситуацијом да је постојала опасност по безбедност њихових грађана и територијални интегритет земље", закључио је он.

Како је "Њујорк тамс" објавио, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је, такорећи, прихватила да су Кијеву можда потребне додатне снаге за напад на Крим, а Владимир Зеленски је током онлајн говора на Светском економском форуму у Давосу рекао да ће, ако Запад обезбеди Украјини тешко наоружање, покушати да заузме острво.

Руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов рекао је да ће руска војска уништити свако оружје које западне земље пошаљу украјинским трупама.

Антонов је реаговао на изјаву портпарола америчке дипломатије Неда Прајса о реалној могућности Кијева да нападне Крим користећи америчко оружје.

"Какво год оружје Американци или НАТО испоруче кијевском режиму, ми ћемо га уништити. Тако је било за време Великог отаџбинског рата, тако ће бити и сада. Појава тенкова са нацистичким симболима на територији бившег Совјетског Савеза, нама јасно поставља циљ да збацимо неонацистички режим у Украјини и да створимо нормалне добросуседске односе у региону, као што је било у прошлости", поручио је Антонов.

Он је нагласио да "пумпање Украјине западним оружјем може само да доведе до повећања броја цивилних жртава и да створи додатне потешкоће у бившој совјетској републици".

Како је дипломата нагласио, руске оружане снаге неће оставити без одговора нападе на руску територију, укључујући и Крим.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је Запад да не испоручује Украјину тешким наоружањем, рекавши да би губитак нуклеарне силе у конвенционалном рату могао да изазове нуклеарни рат.

image