Русија

Гаврилов: Ако Кијев буде користио осиромашени уранијум, реаговаћемо

Муниција "леопард 2" тенкова садржи оклопне подкалибарске гранате са језгром од осиромашеног уранијума чија употреба употреба доводи до контаминације подручја и повећава ризик од обољења од рака, упозорио је доктор војних наука Константин Сивков
Гаврилов: Ако Кијев  буде користио осиромашени уранијум, реаговаћемо© Tanjug/ Peter Steffen (SUB)

Ако Кијев буде користио тенкове наоружане оклопним пројектилима са уранијумским језгром које је Запад користио у Југославији и Ираку, то ћемо сматрати у употребом прљавих бомби што ће имати последице, изјавио је Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања.

Он је упозорио западне спонзоре кијевских тенкова да не подстичу нуклеарне провокације и уцене.

"Знамо да су тенк 'леопард 2' и борбена возила пешадије 'бредли' и 'мардер', наоружани оклопним пројектилима са уранијумским језгром чије коришћење доводи до контаминације подручја, што се десило у Југославији и Ираку", рекао је Гаврилов, говорећи на Форуму ОЕБС-а о безбедносној сарадњи.

Доктор војних наука Константин Сивков је за "РИА Новости" рекао да муниција "леопард 2" тенкова садржи оклопне подкалибарске гранате са језгром од осиромашеног уранијума. Њихова употреба доводи до контаминације подручја и порасти онколошких обољења.

Западне земље су приморале Немачку да донесе одлуку и пошаље тенкове у Украјину, нагласио је Гаврилов.

"Прво су савезници запретили Берлину међународном изолацијом у случају одбијања да пребаце 'леопарде', а онда је нико други до представник америчког Стејт департмента Нед Прајс објавио вест о слању немачке 'звери' ка Кијев. Тако се ствара трансатлантска солидарност", рекао је шеф делегације.

Берлин је свесно одлучио да немачки тенкови са крстовима на оклопу поново нападају руске војнике, наставио је Гаврилов и нагласио да ће руска војска уништити ова борбена возила, што сада ради са НАТО-а оружјем које се налази у Украјини.

Немачка влада саопштила је данас да ће Кијеву послати тенкове "леопард 2" у првој тури а да је укупно планирано салње два батаљона. Осим тога, Немачка ће уклонити ограничења извоза како би и друге земље које имају ове тенкове у свом арсеналу могле да их пошаљу у Кијев.

Немачке власти су се дуго уздржавале од испоруке ове врсте наоружања Украјини, због чега су други западни лидери ставили немачког канцелара Олафа Шолца под невиђени притисак по овом питању.

Москва је у пролеће прошле године послала ноту земљама Северноатлантске алијансе због слаља наоружања Украјини, а министар спољних послова Сергеј Лавров је нагласио да ће сваки терет који садржи војну опрему постати легитимна мета руске војске.

image
VV inauguration
banner