Русија

Мишустин: Становници нових региона имаће иста права као остали грађани Русије

Предлог закона има за циљ да укључи нове руске субјекте у систем обавезног социјалног осигурања и да становницима ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области омогући иста права каква имају руски држављани на територији Руске Федерације, објаснио је премијер Русије
Мишустин: Становници нових региона имаће иста права као остали грађани Русијеwww.globallookpress.com © Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo

Кабинет министара Русије предлаже посебну процедуру за израчунавање минималне потрошачке корпе у новим регионима, а помоћ ће добијати труднице и породице са децом млађом од 17 година, рекао је премијер земље Михаил Мишустин.

"У зависности од висине потрошачке корпе обрачунаваће се износ помоћи и једнократни додатак за породице", рекао је Мишустин и додао да ће у четири нова руска региона (ДНР, ЛНР, Запорожје и Херсонска област) помоћ добијати труднице и породице са малолетном деца.

Он је напоменуо да ће се све руске мере социјалне заштите односити и на особе са инвалидитетом и друге угрожене категорије грађана, а од 2024. године становници нових региона Руске Федерације имаће прилику да склапају друштвене уговоре.

"Од следеће године биће могуће закључити друштвени уговор. Све ове врсте подршке помажу људима да превазиђу тешку финансијску ситуацију и, сходно томе, треба да буду обезбеђене у потпуности и на време", нагласио је Мишустин.

Становници нових региона примаће социјална давања, накнаде током боловања и пензије у складу са законима Руске Федерације, додао је премијер Русије.  

"Предлог закона има за циљ да укључи нове руске субјекте у систем обавезног социјалног осигурања, чиме се њиховим становницима гарантује плаћање боловања, одређује бенефиције за трудноћу и порођај и бригу о детету до једне и по године, које раније нису биле обезбеђене у Доњецкој, Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области", објаснио је Мишустин.

Он је додао и да ће влада издвојити више од милијарду рубаља за исплату накнаде за незапослене становнике нових региона у текућој години, а од првог марта пензије становницима нових региона биће додељене по руским стандардима.

image