Русија

МСП Русије: Како се у Украјини и на Западу велича нацизам

У досијеу које је Министарсво објавило могу се даћи докази и примери величања нацизма и друге праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сличне нетолеранције
МСП Русије: Како се у Украјини и на Западу велича нацизамGetty © Spencer Platt / Staff

Министарство спољних послова је уочи Међународног дана сећања на холокауст објавило материјале који садрже чињенице о манифестацијама неонацизма и русофобије у Украјини и западним земљама.

Досије садржи неколико посебних текстова у којима се могу наћи реакције Русије на пројављивање неонацизма, антисемитизма и русофобије, примери изјава украјинских званичника у подршку нацистима, примери величања нацизма и рушења совјетских споменика у Украјини. Може се наћи хронологија уништавања совјетског меморијалног наслеђа у Европи као и примери изјава западних политичара у којима је Русија изједначена са нацистичком Немачком.

Министарсво је приложило и примере русофобичних изјава представника западног политичког естаблишмента и манифестације русофобије у дигиталном окружењу као и сертификате руских држављана који живе у иностранству који сведоче о постојању русофобије.

Реакција Русије

Министарство спољних послова Русије је приложило део из извештаја руског Министарства спољних послова "О ситуацији са величањем нацизма, ширењем неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције", који је објављен 30. Августа. 2022. године.

"У балтичким земљама и Украјини, колаборационисти који су сарађивали са нацистима себе прогалшавају припадницима национално-ослободилачких покрета који су се борили за 'независност' својих држава", наводи се у документу.

"Образовни програми и културни пројекти величају "подвиг" добровољних припадника националних легија СС који су се борили за нацистичку Немачку и учествовали у бројним покољима цивила. Под покровитељством власти, одвијају се активности присталица радикалног нацизма и десничарских екстремиста, који често постају главни извршиоци циничног 'рата' са споменицима совјетским војницима-ослободиоцима. За борбу против 'руског света' и совјетског меморијалног наслеђа, националисти добијају привилегију да читавом друштву диктирају концепт 'исправног патриотизма'. У већини случајева, националне власти не предузимају никакве мере да зауставе ову вакханалију. На протесте руских дипломатских представништава практично нема реакције", наводи се у извештају.

Други прилог који је Министарсво поделило је из њихове брошуре "Истина о догађајима у Украјини и Донбасу (2014-2022)".

Према документу, идеологија кијевског режима бизарно комбинује две компоненте.

"Једна од њих, русофобска, укључује прогон руског говорног подручја, стварање атмосфере мржње према руској култури и Русима, величање нацистичких колаборациониста, укључујући и оне који су као такви препознати на суђењима у Нирнбергу. У савременој Украјини су познати као хероји, њихове биографије се проучавају у школама и на универзитетима", наводи се у брошури.

А друга идеолошка компонента, како Министарство наводи, подразумева јасну оријентацију ка Европи и евроатлантству, одговарајући правац је садржан у преамбули Устава земље).

"Ова идеологија се спроводи насилним средствима, укључујући убиства и мучења становника Донбаса, опозиционих политичара и новинара, које врше бројни украјински 'ескадрони смрти', цензуру уведену у земљи и масовно кршење слободе говора, забрану опозиције, медија, хапшења новинара, прогон Украјинске православне цркве. Обим и учесталост неонацистичких акција у Украјини расту, постају све агресивнији. Следбеници фашистичке идеологије осећају се потпуно некажњено и уживају подршку власти", наводи се у документу.

Нацистичке изјаве украјинских званичника

Међу изјавама које је министарство издвојило налази се она бивше тадашње народне посланице Украјине Лесије Оробетс након спаљивања људи у Дому синдиката у Одеси 2014. године која је рекла: "Овај дан је отишао у историју. Агрегације у Колораду су ликвидиране".

Министарство подсећа и на изјаве министра социјалне политике Украјине Андрије Рева из 2019. године када је рекао да нема апсолутно никаквог сажаљења за становнике Донбаса који говоре руски и да једино жали војнике и официре са породицама који су тамо страдали због "тог олоша".

"Ја сам за то да се потпуно заборави реч 'Руси' у области Харков. И да се у Луганску и Доњецку заборави реч 'Руси'", рекао је саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак, маја 2022. године.

А поглавар Православне Цркве Украјине Кијевске патријаршије Филарет је 2016. године рекао да не треба мислити да становништво Донбаса није криво за своје патње, и да они своју кривицу морају искупити патњом и крвљу.

"Руски језик мора заувек да нестане као елемент непријатељске пропаганде и испирања мозга нашем становништву", рекао је секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексиј Данилов 22. октобра 2022. године, а наведене су и речи бившег председника Украјине Петра Порошенка из октобра 2014. године.

"За нас ће бити посла, за њих не. Ми ћемо имати пензије – они неће. Имаћемо подршку за децу и пензионере, а они неће. Наша деца ће ићи у школе и вртиће - њихова деца ће седети у подрумима. Тако ћемо добити овај рат", рекао је он.

Уништавање совјетског меморијалног наслеђа у Европи 

Министарство подсећа да се у Пољској циљано спроводи кампања уништавања стотина руских спомен обележја. Како се наводи у саопштењу, све ово се ради упркос Споразуму између Владе Руске Федерације и Владе Републике Пољске о сахранама и местима сећања на жртве ратова и репресија из 1994. године, који је предвиђао обавезе обеју страна да одржавају места сећања, надгробне споменике, споменике и друге меморијалне објекате.

Министарство је као пример кршења овог договора навело случајеве када су споменици совјетским војницима-ослободиоцима уклоњени из јавног простора јер "симболизују комунизам" или "пропагирају тај систем".

И у Естонији се последњих година, према речима Министарства, све чешће бележе случајеви испољавања антисемитизма и скрнављења споменика совјетским војницима који су пали на естонској територији у борбама са нацистичким освајачима.

"За један од главних праваца своје политике и Летонија је одабрала борбу против споменика војницима-ослободиоцима", наводи се у саопштењу.

И Република Литванија је, у налету историјског ревизионизма, 2022. године заузела политику рушења споменика совјетским војницима који се налазе на местима сахрањивања војника Црвене армије широм земље, додаје Министарство.

Изјаве западних политичара, у којима се Русија изједначава са нацистичком Немачком

Један од примера који се може наћи у докумнету је из марта 2014. године за "Тајм"када је на добротворној акцији у Калифорнији, бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон упоредила Путинове акције са нацистима које је предводио Хитлер. Клинтонова је рекла да је дистрибуција руских пасоша на Криму слична ономе како је Немачка нудила заштиту етничким Немцима који живе у другим земљама.

"То је управо оно што је Хитлер радио 30-их година. Хитлер је инсистирао да се према етничким Немцима поступа неправедно", рекла је тада. Међутим, већ следећег дана, говорећи на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу, Хилари Клинтон је демантовала да је поредила Русију и Немачку.

"Дефинитивно не правим поређења. Али препоручујем - можда можемо извући поуку из ове тактике која је раније коришћена", рекла је.

Министарство је подсетило и када је бивши саветник америчког председника Збигњев Бжезински дао је интервју за "Шпигл" о сличностима између руског председника Владимира Путина и Адолфа Хитлера. Међу опасним особинама руског лидера политиколог је навео интересовање за богатство.

"Мислим да између њих двојице постоје неке сличности, али постоје и одређене разлике. Хитлер никада није био посебно заинтересован да лично богатсво, док Путин има секундарни интерес да се обогати", рекао је Бжезински.

image