Пушилин: Руска војска напредује у Угледару и Артјомовску

Соледар ће бити обновљен по узору на Маријуопoље, навео је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике

Вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да руске оружане снаге настављају напредовање у Угледару, где су се учврстиле у источном делу града, као и Артјомовску, у ком се настављају жестоке борбе.

"Прерано је говорити о оперативном опкољавању Артјомовска, тамо се настављају прилично жестоке борбе. Припадници групе 'Вагнер' настављају да делују даноноћно. Негде се воде позиционе конфронтације, али у главним областима видимо напредак. Наше јединице настављају напредовање и у правцу Угледара", рекао је Пушилин за ТВ канал "Русија 24".

Како је Пушилин навео, украјинске трупе су укопане у Угледару и још не намеравају да се повуку.

"Непријатељ још није добио наређење да се повуче, односно, имао је времена да се учврсти, а с обзиром на велики број индустријских објеката и високих зграда, претпостављамо да ће пружити отпор", рекао је Пушилин и додао да не постоје тачне прогнозе о времену ослобађања града.

У Соледару ће бити изграђене вишеспратнице

Како је Пушилин нагласио, у граду Соледару биће изграђене високе зграде, док ће бити немогуће обновити приватне зграде у граду и околини.

Према његовим речима, обнова града ће се одвијати у складу са искуством из Маријупоља.

"Планирамо да ставимо главни акценат на вишеспратнице у овом насељу. Са индивидуалном стамбеном изградњом, наравно, питање је увек компликованије. А узимајући у обзир разарања која видите сада у Соледару и околини, чак ни рестаурација неког дела није могућа", нагласио је он. 

Пресечен још један пут снабдевања Украјинаца

Ослобађање села Благодатноје , у Артјомовском округу ДНР, значајно побољшава положај руске војске и омогућава пресецање другог пута снабдевања Оружаних снага Украјине, изјавио је Пушилин.

"Сада нам је важно да пресечемо пут Часов Јар-Артjoмовск. То је један од ретких преосталих путева снабдевања непријатељске групације. Овде видимо и одређене успехе у ослобађању насеља Благодатноје, што нам омогућава значајно побољшање положаја и пресецање једног од путева снабдевања у рејону насеља Краснаја Гора", додао је.

Јуче је шеф групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао да су његове јединице преузеле контролу над селом Благодатноје, које се налази између Соледара и Артјомовска.