Песков: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван

Портпарол Кремља поновио да је специјална војка операција у Украјини покренута са циљем спасавања руског живља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да се примећује агресиван став балтичких држава и Пољске, које су спремне да учине све како би појачале конфликт у региону, не размишљајући о последицама.

"Примећујемо веома агресиван став представника балтичких земаља, а и Пољске. Они су очигледно спремни да ураде све да појачају конфронтацију, не размишљајући много о последицама. Веома је жалосно да у овим условима, лидери великих европских земаља, које су покретачи свих европских процеса, нажалост не играју балансирајућу улогу", оценио је Песков.

Како је Песков навео, очигледан је континуирани раст степена укључености западних земаља у дешавња у Украјини.

"Ми то све разумемо и видимо. Али поновићу још једном: то ништа неће утицати да се промени ток војне операције", истакао је.

Председник Литваније Гитанас Науседа позвао је западне земље да "пређу црвену линију", пошаљу борбене авионе и ракете дугог домета у Украјину.

Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да им је "Минск-2" био параван

Песков је поновио да су бивши украјински председник Петро Порошенко, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и бивши француски председник Франсоа Оланд јасно потврдили да су споразуми из Минска за њихове земље били параван за припрему војног сценарија у Донбасу.

"Порошенко је заправо поновио оно што је већ рекао. Знамо да су он, Меркелова и Оланд потврдили да за њих, а то значи и за Украјину, Француску и Немачку, споразуми из Минска нису ништа друго до параван чиме су закамуфлирали своје намере и припремили Украјину да силом реши проблем Донбаса", нагласио је.

Портпарол Кремља је рекао да то "још једном наглашава да је руски председник Владимир Путин исправно поступио одлучивши да покрене специјалну војну операцију" и додао да је специјална операција покренута са циљем спасавања људи који живе у Донбасу.

Раније је Порошенко рекао да је потписивање споразума из Минска дало Украјини осам година да "изгради војску, економију и глобалну проукрајинску антипутиновску коалицију". Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је "споразум из Минска из 2014. био покушај да се Украјини купи време да постане јача". Бивши француски председник Франсоа Оланд, који је био на челу државе од 2012. до 2017, сложио са Меркеловом. Обоје су учествовали на самиту Нормандијске четворке, на којем је договорен сет мера за спровођење споразума из Минска.