Русија

МСП Русије уручило протестну ноту амбасади САД: Престаните да се мешате у нашу унутрашњу политику

"Упркос поновљеним упозорењима, америчка дипломатска мисија наставља злонамерне активности у информационом простору, дозвољава непримерене изјаве о руководству Русије и шири лажне податке о руским оружаним снагама", поручили су из руског министарства
МСП Русије уручило протестну ноту амбасади САД: Престаните да се мешате у нашу унутрашњу политикуGetty © Andreas Rentz / Staff

Министарство спољних послова Русије захтевало је да амбасада САД престане да се меша у унутрашњу политику ове земље, рекао је за "РИА Новости" извор близак руководству дипломатског ресора.

Према његовим речима, америчком амбасадору је данас уручена одговарајућа службена нота у којој се наводи да, упркос поновљеним упозорењима, америчка дипломатска мисија наставља злонамерне активности у информационом простору, дозвољава себи непримерене изјаве о руководству Русије и шири лажне податке о руским оружаним снагама.

"Америчким дипломатама је наглашено да обуставе субверзивне радње, регрутовање 'агената од утицаја' са циљем сејања раздора у руском друштву, као и подстицање антидржавних говора", рекао је извор агенције.

Дипломате умешане у ово биће протеране, без обзира на њихову функцију, додао је он.

Министарство спољних послова је "оштро" упозорило нову америчку амбасадорку Лин Трејси тражећи од ње стриктно поштовање руских закона и заустављање активности које су у супротности са захтевима Москве и одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима.

"Руска страна нема намеру да трпи антируску пропаганду коју производи информативни сектор амбасаде САД и намерава да употреби сва расположива средства да је неутралише", закључио је саговорник агенције.

Лин Трејси је именована за америчког амбасадора у Русији крајем прошле године. Постала је прва жена у историји која је обављала ову функцију. Нова амбасадорка је 30. јануара посетила Министарство спољних послова где је уручила копије својих акредитивних писама.

Званични представник министарства Марија Захарова изразила је наду да ће Трејси учити на грешкама својих претходника и да се неће мешати у унутрашњу политику Русије.

image