Русија

Припрема за самит Русија-Африка: Лавров у посeти Мауританији

Москва цени одлуку Мауританије да се држи неутралног става по питању украјинске кризе, поручио је шеф руске дипломатије
Припрема за самит Русија-Африка: Лавров у посeти Мауританији© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров налази се у званичној посети Мауританији, прва посета руске дипломатске делегације тој афричкој земљи у историји.

Представници Русије и Мауританије разговарали су о продубљењу билатералних односа, са фокусом на трговини и риболову, који је до сада био једина развијенија област сарадње између те две земље. 

Пажња била је посвећена проналаску нових области у којима би могло доћи до проширења трговинске сарадње, казао је Лавров.

Делегације Мауританије и Русије, како је рекао руски министар, договориле су и додатне пројекте које би сада требало даље предложити руководствима Мауританије и Русије.  

Главне теме предстојећег самита Русија-Африка који ће се ове године одржати у Русији биће енергетска безбедност, прехрамбена безбедност и здравство, напоменуо је Лавров.  

Током дана вођени су разговори и о продубљивању културне сарадње, али и о геополитици и актуелним проблемима.

Министар је подсетио какви су циљеви САД и НАТО, као и да на Западу сматрају да се Кини и Русији не сме дозволити доминација у свету. 

Сви они са којима је Русија разговарала увек су истицали да подржавају поштовање принципа Уједињених нација о равноправности свих земаља света и равноправног дијалога, изјавио је Лавров. 

Мауританија је одлучна да се држи неутралне политике, казао је он и додао да се Москва према оваквом ставу односи са поштовањем. 

Лавров је рекао и да је свог колегу из Мауританије позвао у званичну посету Русији.

image