Русија

Захарова: "Дан северних територија" у Јапану у знаку русофобије

Захарова је указала да је Токио потврдио ревизионистички курс ка поновном писању историје, односно потпуној ревизији послератне стварности која чини основну структуру савременог светског поретка
Захарова: "Дан северних територија" у Јапану у знаку русофобијеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Tакозвани "Дан северних територија" у Јапану који се обележава 7. фебруара, ове године одликовао се посебно интензивном русофобијом – како у изјавама званичних представника, тако и у агресивним акцијама ултрадесничарских снага у близини руских институција, написала је у изјави портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је указала да је Токио потврдио ревизионистички курс ка поновном писању историје, односно потпуној ревизији послератне стварности која чини основну структуру савременог светског поретка.

Истовремено, јапанске власти игноришу не само општеприхваћене међународне норме, већ и сопствене моралне постулате, изнете, посебно, у првом Уставу из 7. века, поштованом у земљи, који гласи: "Када се гнев подигне, крше се ред и закон", додала је она.

Кремљ је приметио да су овог пута неосноване територијалне претензије на јужна Курилска острва биле праћене жестоким нападима на Русију у вези са ситуацијом у Украјини, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Она је додала да је Русија у више наврата подсећала јапанску владу на неопходност потпуног признања исхода Другог светског рата, који су, наводи, садржани и у Повељи УН.

"Што се тиче петиције усвојене на 'Свејапанском митингу' одржаном 7. фебруара, препоручујемо да се њени аутори позабаве наведеним захтевима за 'успостављање руско-јапанских односа' и 'обнављање посета' бивших становника јужних Курила на 'сахране својих рођака' на острвима, директно упућеним администрацији Ф. Кисиде", написала је Захарова.

Она је додала да администрација јапанског премијера Фумиа Кисиде "доследно уништава напредак у билатералним односима, који се градио дуги низ година заједничким напорима, занемарујући фундаменталне интересе свог народа зарад Сједињених Америчких Држава".

image