Украјинци гранатирали Доњецк: Нападнута и пијаца (ВИДЕО)

За само два минута на руски град је испаљено укупно 40 пројектила

Украјинске снаге извеле су ракетни напад на град Доњецк, саопштила је локална организација која прати украјинске ударе на Доњецку и Луганску Народну Републику.

За само два минута на руски град је испаљено укупно 40 пројектила из вишецевних ракетних бацача, наводи се у саопштењу. Локални штаб територијалне одбране саопштио је да су повређене најмање три особе.

На видео-снимцима руских новинских кућа са лица места, види се да су неке продавнице у граду тешко оштећене, са разбијеним прозорима и рупама у зидовима. Подручје око зграда је затрпано рушевинама.

Према извештају Заједничког центра за контролу и координацију режима прекида ватре (ЈЦЦЦ), након украјинских напада забележени су нестанци струје на осам електричних подстаница широм града, па је око 800 становника без електричне енергије.

Општинске власти у Доњецку саопштиле су да су пројектили погодили и затворену пијацу. 

Градоначелник Алексеј Кулемзин оптужио је Кијев за "систематско убијање цивила" у Доњецку. Према његовим речима, у нападу је тешко оштећено неколико стамбених блокова, што је изазвало пожаре.

"Украјинске снаге су свесне да је пијаца место масовног окупљања цивила и кијевске трупе су тачно знале на шта пуцају", рекао је он.

Украјинске снаге непрекидно гранатирају Доњецк још од 2014. године, када су две републике Донбаса одбиле да признају пуч у Кијеву који је подржао Запад. Напади су се појачали након што је Москва покренула специјалну војну операцију у Украјини пре готово годину дана.

У нападу који су украјинске снаге извеле 5. фебруара погинуле су три особе. Према подацима ЈЦЦЦ-а, у нападима је погинуло више од 4.000 цивила, само у Доњецкој Народној Републици.