Кинески шеф дипломатије стигао у Москву: Нећемо дозволити Америци да утиче на наше односе

Пекинг остаје привржен својим принципима и своје стратешко партнерство са Москвом не усмерава против других земаља, саопштило је Министарство спољних послова Кине

Кинески министар спољних послова Ванг Ји јутрос је допутовао у Москву, преносе руски медији. 

Непосредно пред посету, Министарство спољних послова Кине саопштило је да Пекинг остаје привржен својим принципима и да ће наставити да "промовише" разговоре о миру и да буде конструктиван партнер по питању украјинског конфликта. Ово је, како се наводи у званичном саопштењу министарства, кинески дипломата напоменуо у разговору са америчким колегом, државним секретаром САД, Ентонијем Блинкеном. 

Иако је партнерство Москве и Пекинга стратешко, сарадња Русије и Кине не укључује савезништво које би било усмерено против било које друге земље, истакла је кинеска страна.

"Наше свеобухватно стратешко партнерство не заснива се на савезништву које је усмерено против других земаља и нема за циљ конфронтацију. Оваква сарадња суверено је право било које две земље. Нећемо дозволити да Сједињене Америчке Државе на било кога упиру прстом или да врше притисак на руско-кинеске односе", наводи се у званичном саопштењу кинеског Министарства спољних послова.  

Руска престоница последња је тачка на европском континенту пре него што се дипломата врати у Кину. Главни циљ његове посете Европи био је покушај проналаска решења за украјинско питање. Осим Русије, дипломата је посетио Италију, Француску, Немачку и Мађарску.

На Минхенској конференцији о безбедности Ванг Ји је изјавио да је Кина саставила мировни план и да ће бити представљен на дан када је започета специјална војна операција. Шеф кинеске дипломатије упозорио је да би продужетак сукоба могао довести до још веће ескалације и проблема за Европу, те да би се инциденти слични оном који се десио на Северном току могли поновити.  

Ипак, у Вашингтону не престају да упозоравају Пекинг да би продубљивање односа са Москвом, а посебно пружање војне помоћи, било протумачено као прелазак свих црвених линија. 

Због тога, како пише руски "Комерсант", Ванг Ји је своју пажњу последњих дана усмерио пре свега на разговоре са европским, а не америчким колегама, са којима се дијалог не развија. 

"Док Москва говори како колективни Запад на челу са САД незванично ратује против Русије, Пекинг повлачи јасну линију између Америке и њених западноевропских савезника", пише "Комерсант", напомињући да су кинески званичници својим европским партнерима ставили до знања да су заинтересовани за проширење сарадње са европским континентом.

Ипак, кинески "Глобал тајмс" објашњава да су и у Европи огрезли у мржњи према Русији, али да су у САД ипак спремни малтене на све како би Москва била поражена. Америчким политичарима, како је наведено, није битно како ће се завршити украјински сукоб, све док Русија губи.