Главни руски истражитељ: Украјинска војска сакати тела плаћеника

Како би отежали идентификацију, припадници Оружаних снага Украјине одсецају главе и руке погинулих страних плаћеника, рекао је Александар Бастрикин

Украјинска страна у настојању да сакрије идентитет страних плаћеника сакати тела погинулих како би отежала њихово идентификовање, рекао је председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин у интервјуу за ТАСС.

"Како би отежали њихову идентификацију, припадници Оружаних снага Украјине одсецају им главе и руке. Неколико оваквих тела пронађено је у зони Специјалне војне операције и према њиховим мобилним телефонима, откривено је да се ради о пољским плаћеницима", рекао је Бастрикин.

Тврдње о намерно осакаћеним лешевима изнео је крајем јануара Јевгениј Пригожин, који је на челу "Вагнер групе". Он је навео да је неколико тела без главе и руку пронађено у близини борбене линије код Арјомовска (Бахмута), подсећа РТ Интернешенел.

"Због интензивних борби, непријатељ није успео да извуче тела и на овај начин су покушали да прикрију њихов идентитет", рекао је Пригожин.

Кијев је у више наврата позивао странце са војним искуством да се боре на њиховој страни и тврдио да је хиљаде њих добровољно ступило у њихову Међународну легију. Руско Министарство одбране навело је да највише страних плаћеника долази из Пољске. Ове борце Русија сматра плаћеницима који би требало да буду процесуирани.

Према наводима Бастрикина, Кијев странцима плаћа између 820 и 2.700 долара месечно и покушава да озакони њихово присуство у украјинској војсци.

"Познато је да странци који дођу као добровољци често добију украјинско држављанство по убрзаној процедури и онда приступе Оружаним снагама Украјине како би се борили на фронту", рекао је Бастрикин.

Он је, између осталог, говорио о бројним злочинима над цивилима у Донбасу последњих девет година, као и да је у току прелиминарна истрага у 2.544 кривична предмета које је Истражни комитет почео да покреће од 2014. године.

Упитан за истрагу у вези с нападом на Кримски мост, Бастрикин је рекао да је потврђено да је украјинска специјална служба била умешана у организацију овог терористичког напада, како га је назвао.

"Особе директно повезане са овим злочином су идентификоване и међу њима су држављани Украјине, Јерменије, Грузије и Русије. Укупно 12 лица која су умешана у напад је до сада идентификовано, осам је ухапшено и притворено. Тренутно се врше вештачења доказних материјала пронађених на месту експлозије", истакао је Бастрикин.