Захарова: Коме требају непријатељи, када има Американце за пријатеље

Само Американци могу да окупирају земљу из хира, да смењују и затварају председнике или да их чак убијају, поручила портпаролка Министарства спољних послова

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да сви знају да је лаж да Американци немају никакве везе са експлозијама на Северном току, поготово сада када је објављено истраживање америчког новинара Симора Херша.

"Ми знамо да и они знају као и сви, да је то лаж. И није поента чак ни у томе да су САД једини адекватан одговор на древно питање Кви боно (У чију корист?), већ да Американци банално лажу. Могла бих још једном да се сетим приче о епрувети америчког државног секретара Колина Пауела, али ако сте уморни од слушања о њој, онда има доста других", написала је Захарова на Телеграму.

Захарова је навела да постоји мала земља – Хаити, која није имала среће, јер је прво била шпанска колонија, па француска, а затим је била деценијама под америчком окупацијом.

"Сваки колонизатор је узео максимум од острва и његових становника, остављајући им сиромаштво и пустош. Хладни рат на 'врућем' Хаитију био је ужасан. Бивши доктор америчке санитарне мисије, рођени Хаићанин, Франсоа Дувалије, тамо је успоставио праву диктатуру репресијама, хапшењима и таквим кршењима људских права да детаљи, укључујући одсецање глава и мучење киселином, леде крв у жилама", додала је.

Зашто се Американци не залажу за људска права, упитала је руска званичница и додала да им је управо Дувалије био потребан као антикомуниста, јер је у близини била Куба Фидела Кастра. 

Захарова је поменула и атентат на председника Хаитија Жовенела Мојса 2021. године и неуспели покушај атентата на венецуеланског лидера Николаса Мадура.

"Догодила се 2021. година када је председник Хаитија, Јовенел Моисе, једноставно убијен заједно са његовом супругом Мартином", рекла је она. 

Према њеним речима, 90-их година, Американци су престали да признају суверенитет те острвске републике, да би 1994. године кроз Савет безбедности провукли санкцију за спровођење специјалне војне операције у земљи како би на место председника вратили Жан-Бертрана Аристида, који им је био користан.

"Американци су се вратили. А онда, кад им је Аристида досадио, само су га киднаповали као лутку и одвели у Африку. Овако су помогли изградњу демократије под Џорџом Бушом", нагласила је она.

Захарова је подсетила на стравичан земљотрес који се догодио 2010. на Хаитију, услед којег су страдале стотине хиљада људи, док је укупан број жртава премашио пола милиона.

"САД су им обезбедиле 380 милиона долара. Чини се много? Али само амерички председнички избори коштају 15 пута више. Иначе, Џозеф Бајден је Зеленском обећао много више него што је обећао 'савезницима и пријатељима' са Хаитија током најстрашнијег периода њихове историје", рекла је Захарова.

Како је навела, онда се догодила 2021. година, када је председник Хаитија, Јовенел Моисе, убијен заједно са својом супругом Мартином.

"Поново су се појавиле сумње без којих Американци опет нису могли. Министарство правде САД издало је недавно оскудно саопштење за штампу у којем се наводи да је ухапшено још неколико Американаца повезаних са америчком приватном безбедносном компанијом "ПМЦ ЦТУ Секурити".  Каракас је саопштио да је ова канцеларија некада била умешана у неуспели покушај убиства венецуеланског лидера Николаса Мадура".

Амерички представник, навела је она, исказује намеру да помогне изградњу демократије, организује фер изборе и подржи невладине организације.

"Само Американци могу да окупирају земљу из хира, смењују и затварају председнике, или да их чак убијају. Статистички подаци показују да је Хаити на 170. месту, док је сваки други ХИВ-инфицирани становник Карипских острва Хаићанин. Генерални секретар УН позива на распоређивање специјалне међународне мисије како би се зауставило стално погоршавање ситуације, а Роб Вуд, као и његове колеге из Стејт департмента претходних година, у Савету безбедности говори о томе како ће САД 'помоћи Хаити'", навела је она.

Захарова је поручила да је ово опомена за Зеленског, који је тако нежно загрлио Џозефа Бајдена у центру Кијева.

"Колико човек мора да мрзи сопствени народ да би му пожелео будућност народа Хаитија. И у којој мери САД нису умешане у бомбардовање Северног тока: на исти начин као у убиство председника Хаитија, или као у обману са епруветама којом су правдали инвазију на Ирак?", закључила је Захарова.