Русија

Песков: Циљ Русије је поштовање равноправности нуклеарних сила

"Главни циљ председника и ове земље је да осигурају да се нуклеарна равноправност настави", нагласио је Песков
Песков: Циљ Русије је поштовање равноправности нуклеарних силаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Главни циљ Русије је да осигура да се поштује једнакост у нуклеарним снагама, изјавио је у уторак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Председник Русије Владимир Путин је током обраћања Савезној скупштини саопштио да Русија обуставља учешће у Уговору о смањењу стратешког наоружања (Нови СТАРТ). Путин је нагласио да Русија није повукла споразум, већ га је само замрзла и да би се под одређеним околностима могла вратити споразуму.

"Русија се не повлачи из Новог СТАРТ-а, као што је председник нагласио. Реч је о суспензији. Ово је веома важно, јер оно на чему су инсистирале САД и друге земље у смислу инспекција није изводљиво у садашњим околностима конфронтације, у коју је НАТО све дубље укључен. Осим тога, НАТО је тврдио да учествује у споразуму", рекао је Песков.

Он је нагласио да је важно обратити пажњу и на нуклеарне капацитете Немачке и Француске.

"Главни циљ председника Русије и ове земље је да осигурају да се нуклеарна равноправност настави", нагласио је Песков у изјави неколико сати након Путиновог обраћања.

Одлуку о суспендовању учешћа Русије у Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) мора да одобри руски парламент, а документ ће одмах представити шеф државе Владимир Путин.

"То ће захтевати издавање председничког документа, а на основу чињенице да је овај споразум једном ратификовао руски парламент, биће потребно одобрење у парламенту", указао је Песков у изјави за ТАСС.

Руски председник је током свог говора појаснио да се од Москве очекује да испуни све што је договорено, укључујући и СТАРТ, док се Запад понаша онако како хоће, "као да не постоји веза између тог споразума и, рецимо, сукоба у Украјини, или других непријатељских акција према Русији".

Путин је такође упозорио да има податке о плановима Вашингтона да тестира своје нуклеарно оружје у пуном обиму.

"С тим у вези, морамо се припремити за тестирање нашег нуклеарног оружја. Али нећемо бити први који ће то урадити", рекао је он.

image