Русија

Захарова о Бајденовој посети Украјини: Повратак на место злочина

"Злочинац се увек враћа на место злочина. То нас је одавно научио Достојевски у 'Злочину и казни', а сада је то потврдио Џозеф Бајден у Украјини", поручила портпаролка Министарства спољних послова
Захарова о Бајденовој посети Украјини: Повратак на место злочинаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Један од организатора крвавог пуча 2014. године, амерички председник Џозеф Бајден, симболично је, на годишњицу Мајдана, посетио Кијев, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Злочинац се увек враћа на место злочина. То нас је одавно научио и Достојевски у 'Злочину и казни' и Џозеф Бајден у Украјини", рекла је она.

Посету америчког лидера је пратила велика помпа, Бела кућа је покушала да покаже свету своју веру у кијевски режим, објаснила је.

"Како би ова украјинска драма која личи на сеоску представу била потпуна, укључили су чак и сирене за ваздушну узбуну. Пре тога су, наравно, јавили Кијевљанима да не обраћају пажњу јер стварна опасност не постоји", рекла је Захарова.

Портпаролка се позвала и на изјаве појединих америчких експерата, који су рекли да је Бајден своју изборну кампању почео од Украјине. Захарова је рекла да се слаже са овим, јер је украјински сукоб тема број један у америчком друштву, па је вредело од ње и почети. 

"Тренутне украјинске власти без савести граде своју 'историју' на лажи и превари, коју називају нова нормалност, а у питању је нова ненормалност", закључила је.

Она је подсетила и да се пре тачно 9 година у Кијеву десио државни удар, који је режирао Запад.

"Национални радикали су дошли на власт, не кријући русофобију и агресивне анти-руске планове. Крвав пуч је постао референтна тачка украјинске трагедије. Све што се после пуча догодило у Украјини не може се другачије описати него као политички хаос, правни нихилизам и нацизам", рекла је дипломата.

Према њеним речима, било је могуће избећи такав развој догађаја да се поштовао споразум од 21. фебруара 2014. године, који су потписали бивши председник Украјине, лидери опозиције, и представници Немачке, Француске и Пољске. Овај споразум сматра се за званични документ у ОЕБС-у и другим међународним организацијама.

Ипак, "победници Мајдана, су одмах након потписања мировног споразума, погазили исти", рекла је Захарова.

Број трагичних догађаја у Кијеву од краја 2013. године до почетка 2014. године остаје чврсто чувана тајна, рекла је портпаролка, након чега је подсетила да још увек нема резултата истраге масовних погубљења људи у центру украјинске престонице.

"Само су констатовали да су људи страдали, а даље… као и са Северним током. Шта говоре? Само констатују да је било експлозије", нагласила је Захарова.

Дипломатско решење проблема приоритет за Русију

Руска званичница је нагласила да је Русија у украјинском сукобу, пре почетка Специјалне војне операције, покушала на све начине да преговара и мирним путем реши проблеме са којима се суочавало руско становништво, али, захваљујући другој страни, ти договори нису били искоришћени на прави начин.

Како би се дошло до мира, потребно је да на Западу и у Кијеву за тим имају политичку вољу, објаснила је Захарова.

"Не примећујемо да кијевски режим позива на договор, већ упорно понавља, по њих убиствене речи, да се испоруке оружја настављају", додала је она.

Цела Русија је на фронту

Захарова је потврдила и да се тренутно цела Русија налази на фронту.

"Прва линија фронта је и тамо, али и овде. Сви они који нису остали равнодушни на сва ова страдања, која свет није чуо деценијама, и сви који подржавају наше борце, сви они су на фронту", рекла је руска званичница.

Коментаришући предстојећи празник Дана заштитника отаџбине, који Руси славе 23. фебруара, портпаролка је упутила посебне честитке војницима и официрима Оружаних снага Русије, волонтерима и свим бранитељима Отаџбине, који свакодневно показује храброст у зони Специјалне војне операције.

"Данас посебно желимо да поздравимо оне који су на првој линији фронта, војницима и официрима Оружаних снага Русије", рекла је она.

image