Путин и Ванг Ји: Упркос Западу, односи Русије и Кине на највишем нивоу

Руско-кинески односи имају чврсте темеље у економији, политици и култури, нагласио је највиши кинески дипломата током разговора са руским председником

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас током састанка са шефом канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг Јиjем у Москви да се односи Русије и Кине развијају по плану.

"Односи Русије и Кине развијају се постепено и достижу до сада невиђени ниво, имају важну улогу у развоју међународне политике и мултиполарног света. Све иде онако како смо планирали претходних година". 

Сарадња Москве и Пекинга има велики значај за стабилизовање ситуације на међународној сцени, оценио је Путин и додао да Руси ишчекују посету кинеског лидера. 

Највиши кинески дипломата је потврдио да односи Москве и Пекинга не подлежу притисцима трећих страна, уз очигледну алузију на САД.

"Наши односи нису усмерени на треће земље, нису подложни било чијим притисцима. Имамо чврсте темеље у економији, политици и култури", рекао је Ванг Ји.

Према речима руског председника, трговина између Русије и Кине, упркос санкцијама Запада, може да достигне вредност од 200 милијарди долара и раније него што је планирано, с обзиром на то да је прошле године трговински промет између земаља износио 185 милијарди долара.

Пренео је искрене поздраве и најбоље жеље председника Кине Си Ђинпинга председнику Русије Владимиру Путину.

"Преносим искрене поздраве и жеље кинеског председника. Крајем прошле године, председник Си Ђипинг се састао са вама путем видео конференције, када сте свеобухватно сумирали достигнућа наших односа и планирали њихов даљи развој", подсетио је Ванг Ји на састанку са Путином.

Крајем 2022. године одржана је видео-конференција руског и кинеског лидера, тада је Путин позвао Си Ђинпинга да дође у Москву 2023. године, а руско-кинеске односе је назвао "моделом добре сарадње".