Украјина: Раскидамо уговор о Азовском мору, Русија: Биће последица

Врховна рада напушта споразум са Русијом о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза, обелоданио је посланик украјинског парламента

Раскид уговора између Русије и Украјине о сарадњи у Азовском мору имаће последице по Кијев, рекао представник Министарства спољних послова Русије, директор Другог департмана Заједнице независних држава (ЗНД) Андреј Руденко.

"Ако Кијев заиста донесе одлуку о повлачењу из споразума о Азовском мору, то је њихова ствар. Наравно, то ће имати одређене последице и за Украјину и за Русију", рекао је дипломата.

Споразум између Русије и Украјине о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза потписали су 24. децембра 2003. године у Керчу председник Русије Владимир Путин и тадашњи председник Украјине Леонид Кучма.

Посланик украјинског парламента Јарослав Железњак саопштио је да Врховна рада напушта споразум са Русијом о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза.

"Парламент је отказао све споразуме са Руском Федерацијом о Азовском мору!", написао је Железњак на свом Телеграм каналу.

Споразум, који је ступио на снагу априла 2004. године, дефинише статус Азовског мора и Керчког мореуза, предвиђа слободу пловидбе трговачких и ратних бродова који могу да се крећу у наведеној акваторији, руско-украјинску сарадњу, и одређене су заједничке активности у области поморства, укључујући њено регулисање и навигациону и хидрографску подршку, риболов и заштиту мора.

Евентуални спорови у вези са уговором би се решавали "кроз консултације и преговоре, као и другим мирним средствима", произилази из текста споразума.

Врховна рада Украјине је у више наврата најављивала отказивање овог споразума. Предлог закона о раскиду споразума са Руском Федерацијом регистрован је у Парламенту још 2015. године.

Међутим, Министарство спољних послова и један број украјинских агенција за спровођење закона нису препоручили Ради да откаже споразум, јер, како је Министарство тада објаснило, то би могло да доведе до блокаде украјинских лука у Азовском мору.

Питање коришћења вода Азовског мора ескалирало је након што је украјинска гранична служба 25. маја 2018. године задржала рибарски брод "Норд" са руском заставом у Азовском мору, када су само два морнара успела да се врате кући. Државна гранична служба Украјине није хтела да пусти остале чланове посаде са руским документима, пошто их званични Кијев сматра држављанима Украјине који живе на Криму.

Након овог инцидента, руски граничари су појачали контролу украјинских бродова, а Кијев је најавио потребу да повећа своје војно присуство у Азовском мору како би се супротставио томе.