Русија

Захарова о "неутралности" Швајцарске: Пали на испиту

Осуда Русије, јасна подршка кијевском режиму, обучавање украјинских војника на територији Швајцарске јасно показују да је Берн након два века изгубио неутралност, поручују из Москве
Захарова о "неутралности" Швајцарске: Пали на испитуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је данас да је Швајцарска, која је више од два века одржавала неутралан статус на политичкој сцени, након почетка Специјалне војне операције одступила од своје традиционалне политике неутралности и осудила Руску Федерацију. 

Швајцарска је увела санкције Русији, а на листи санкционисаних је 1.300 физичких и 170 правних лица, запленила је имовину руских грађана и организација, дозволила обуку украјинских војника на својој територији и забранила сарадњу са Владом Русије.

Берн је одлучио да Кијеву обезбеди и хуманитарну помоћ, одлазак својих хуманитарних радника у Украјину и Молдавију, да пружи подршку украјинском бизнис сектору, испоручи кијевским властима различите хемијске реагенсе, осуди Русију у Уједињеним нацијама и Организацији за европску безбедност и сарадњу и омогући платформу на којој је Европска унија разматрала финансијску помоћ Украјини. 

Поврх свега, швајцарске власти одвојиле су за режим украјинског председника Владимира Зеленског и молдавске председнице Маје Санду новчану помоћ у износу од 140 милиона швајцарских франака, наводи се у саопштењу Захарове на Телеграм каналу.

И поред свега овога - јасне осуде Русије и, са друге стране, можда још јасније подршке кијевском режиму - Швајцарска тврди да је и даље неутрална земља.

Портпаролка руског Министарства спољних послова јуче је, подсетимо, демантовала тврдње швајцарског министра да су Кијев и Москва одржали тајне преговоре у тој земљи. Руска страна неколико пута је демантовала да се ти преговори нису догодили, подсећајући да је председник Украјине прошле године донео закон којим се забрањују преговори са руским председником Путином. 

image