Русија

Завршена делимична мобилизација у Москви

Градоначелник Сергеј Собјанин истакао да је све успешно обављено захваљујући одговорности и патриотизму Московљана
Завршена делимична мобилизација  у Москви© unsplash

У Москви је данас у 14 часова завршена делимична мобилизација, саопштио је градоначелник Сергеј Собјанин.

"У потпуности су завршени задаци за делимичну мобилизацију, на основу указа председника и упутства Министарства одбране", написао је градоначелник Собјанин у свом блогу.

Собјанин је истакао да је делимична мобилизација била велики тест за многе породице, али да је успешно завршена захваљујући одговорности и патриотизму Московљана.

У Москви је отворен и Центар за подршку рођацима мобилисаних суграђанаПозвани грађани добијају исте услове као и запослена војна лица по уговору и добијају плату од 50.000 рубаља месечно.

"Надајмо се и помолимо се да се вратите живи и здрави. Вратите се са победом. Одбраните безбедност и независност наше земље. Москва ће бринути о вашим породицама и најмилијима", додао је Собјанин.

Делимична мобилизација обухвата резервисте који су служили војску, имају одређено војно-специјалистичко образовање и релевантно искуство у борбама. Сви ће проћи обуку и тек онда бити размештени у оквиру руске специјалне војне операције.

Председник Руске Федерације Владимир Путин је, на предлог Министарства одбране и Генералштаба, 21. септембра донео указ о делимичној мобилизацији. 

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу саопштио је да Русија има "огромну мобилизациону резерву" и да планира да мобилише само 300.000 резервиста.

Већ првог дана у војним одсецима се добровољно пријавило око 10.000 људи.

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да делимична мобилизација показала да су се сви ујединили за одбрану Отаџбине.

image