Завршена делимична мобилизација у Москви

Градоначелник Сергеј Собјанин истакао да је све успешно обављено захваљујући одговорности и патриотизму Московљана

У Москви је данас у 14 часова завршена делимична мобилизација, саопштио је градоначелник Сергеј Собјанин.

"У потпуности су завршени задаци за делимичну мобилизацију, на основу указа председника и упутства Министарства одбране", написао је градоначелник Собјанин у свом блогу.

Собјанин је истакао да је делимична мобилизација била велики тест за многе породице, али да је успешно завршена захваљујући одговорности и патриотизму Московљана.

У Москви је отворен и Центар за подршку рођацима мобилисаних суграђанаПозвани грађани добијају исте услове као и запослена војна лица по уговору и добијају плату од 50.000 рубаља месечно.

"Надајмо се и помолимо се да се вратите живи и здрави. Вратите се са победом. Одбраните безбедност и независност наше земље. Москва ће бринути о вашим породицама и најмилијима", додао је Собјанин.

Делимична мобилизација обухвата резервисте који су служили војску, имају одређено војно-специјалистичко образовање и релевантно искуство у борбама. Сви ће проћи обуку и тек онда бити размештени у оквиру руске специјалне војне операције.

Председник Руске Федерације Владимир Путин је, на предлог Министарства одбране и Генералштаба, 21. септембра донео указ о делимичној мобилизацији. 

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу саопштио је да Русија има "огромну мобилизациону резерву" и да планира да мобилише само 300.000 резервиста.

Већ првог дана у војним одсецима се добровољно пријавило око 10.000 људи.

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да делимична мобилизација показала да су се сви ујединили за одбрану Отаџбине.