Захарова упозорила: Одесу и Черноморск можда користили за испоруке радиоактивних супстанци Украјини

Сва ова дешавања изазивају забринутост, поготово јер се све дешава у непосредној близини Придњестровља, око којег кијевски режим намерно ескалира тензије, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Москва забринута због могућности испоруке радиоактивних супстанци Украјини преко лука Одеса и Черноморск и да страхује од провокације у Придњестровљу.

"Сва ова дешавања изазивају забринутост, поготово јер се све дешава у непосредној близини Придњестровља, око којег кијевски режим намерно ескалира тензије. Такође не смемо заборавити да су поменуте луке Украјине укључене у Споразум о житу. Поставља се питање да ли се ове луке и хуманитарни коридор заиста не користе у друге сврхе?", наводи се у саопштењу Министарства.

Према њенима речима, повод за изјаву биле су "информације које круже у украјинским медијима и на друштвеним мрежама о испоруци радиоактивних материјала у луку у Одеси".

Захарова је такође скренула пажњу на недостатак коментара о ситуацији из званичног Кијева.

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов претходно је упозорио да САД планирају провокацију са токсичним хемикалијама у Украјини, за шта намеравају да оптуже Русију.

Он је нагласио да је Запад већ испоручио хемикалије у Украјину.

"Добили смо информације да је 10. фебруара 2023. у Украјину (Краматорск) стигао воз и да се у једном од вагона налазе хемикалије, уз пратњу групе страних држављана. Вагон је отпремљен на територију металуршке фабрике Краматорск, где су истоварене хемикалије, под контролом безбедносне службе Украјине и представника украјинских оружаних снага", рекао је Кирилов.