Русија

Да ли свештеник може бити ратни заробљеник: Клирик УПЦ ослобођен приликом размене заробљеника

Током размене заробљеника у фебруару, кући се вратила 101 особа, међу њима и отац Николај Зирка, рекао је протојереј Андреј Павленко
Да ли свештеник може бити ратни заробљеник: Клирик УПЦ ослобођен приликом размене заробљеникаwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk/Keystone Press Agency

Старешина Саборног храма Светог Тихвина у Лисичанску протојереј Андреј Павленко саопштио је да је свештеник канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Николај Зирка, којег су држале украјинске снаге безбедности, пуштен на слободу током размене заробљеника у фебруару.

"Била је размена пре две недеље, коју је извело Министарство одбране. Кући се вратила 101 особа, међу њима и отац Николај Зирка. Служио је у селу Јаровоје, Краснолимански округ", рекао је он у емисији "Црква и Ми" на каналу "Русија 24".

Павленко је навео да украјинске снаге безбедности одузимају од свештенства канонске УПЦ иконе породице царских мученика.

"Да, истина је, узимају иконе породице царских мученика. Иконе, књиге, симболе царске куће. Неко уништава, неко плени", додао је он.

Руски огранак Међународног комитета за заштиту људских права раније се обратио ОЕБС-у са предлогом да се усвоји резолуција да украјинске власти помилују, или ослободе ухапшене представнике православне и јеврејске заједнице Украјине и да спрече дискриминацију на верској основи. У њему се помиње свештеник Никола Зирка, који је у то време држан у истом украјинском затвору као и Павленко.

Павленка су украјински милитанти ухапсили 18. априла 2022. године, након чега су га тукли и мучили. Више од недељу дана провео је у полицијској станици у Лисичанску, а након тога је пребачен у притворски центар у Дњепропетровску. Свештеник је, према речима његовог адвоката, био принуђен да се инкриминише признајући да је радио за руске обавештајне службе, а суд у Украјини га је осудио на 12 година затвора, након чега је пуштен.

Министарство одбране Руске Федерације је 4. фебруара саопштило да су 63 руска војника ослобођена из украјинског заробљеништва као резултат преговора. Према речима омбудсмана Луганске Народне Републике Викторије Сердјукове, Украјина је први пут у пракси размена предала заробљене борце ЛНР без трагова тортуре.

Чланови краљевске породице Романов, њихов лекар Јевгениј Боткин и три слуге стрељани су у ноћи 17. јула 1918. године у кући инжењера Ипатијева у Јекатеринбургу. Руска црква је 2000. године Николаја Другог и чланове његове породице канонизовала за свеце.

Након ексхумације у близини Јекатеринбурга, остаци чланова царске породице сахрањени су у гробу катедрале Петра и Павла у Санкт Петербургу. 

image